Българската академия на науките спусна черни знамена от своята сграда в знак на протест срещу заложените пари в бюджета за 2018 г. Според тях той е ликвидационен спрямо българската наука.
В него научната организация получава 83 млн. лв. – с около 5 млн. повече в сравнение с тази година, но и с близо 7 по-малко от това, което преди година се прокрадна като идея преди да бъде блокирано от управляващото мнозинство на второ четене. Академиците са категорични, че парите са недостатъчни.

Ние, учените от Българската академия на науките, оценяваме бюджетната субсидия на БАН за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание на Република България, като ликвидационна. Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни.“

Това се казва в обръщение на ръководството на Общото събрание на Българската академия на науките, което е заседава вчера сутрин.

Протестните действия, с които учените настояват за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката включиха спускане на траурни знамена пред зградата на академията.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала „тревожна картина за състоянието на българската наука, коментира пред БТВ проф. Бояджиева от БАН. По думите ѝ анализът показва, че вече изоставането от останалите в ЕС не е само на равнище заделяни пари от бюджета, но и при качеството на научната работа.

Петте милиона представляват 6% увеличение на субсидията. Изменението на минималната работна заплата е 11%. Увеличението на бюджета е на половината на увеличението на МРЗ„, коментира проф. Малиновски.

Той посочи, че при средна заплата в БАН от 755 лв. увеличението ще е около 45 лв. и така се постига ниво, по-ниско от средното за страната и два пъти под средното за София.

Професорът обясни, че БАН печели програмно финансиране, но едва 10-20% от него може да отива за възнаграждения, докато от субсидията се плащат ток, вода и парно за 15 млн. лева. Затова и той предложи държавата да поеме тези разходи.

Въпреки протеста обаче промяна в заложените пари за БАН няма да настъпи. Това обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ.

Планираният бюджет за Българската академия на науките ще бъде увеличен, както е планирано с 5%, въпреки протеста на учените„, обяви Стоянова обясни, че това е максимумът, който могат да отделят управляващите.

Общо за тази година за наука са отделени със 120 млн. лева повече. Само 5 млн. от тях обаче ще бъдат насочени за увеличение на заплатите в БАН. Останалите средства ще бъдат разпределяни на проектен принцип през Министерството на образованието. Във всяка европейска държава е нормално, парите да отидат при добрите проекти и при нас ще бъде така. Нормално е учените да не са съгласни, но така е правилно„, каза още Менда Стоянова.

Comments

comments