Намирам Инстаграм за приложение, което може в еднаква степен да бъде забавно или изключително досадно. Имайки възможността да представяме собствените си истории, ние държим и ключа към това, да показваме по какъв начин да ги показваме. Има различни категории потребители в най-голямата платформа за снимки, но аз ще се спра на може би най-досадните.

 

 #Food или какво ям всеки ден

Навлизането на Инстаграм стимулира нашата съвременна мания за храна на съвсем ново ниво. Какво обаче е посланието, което тези потрбители се опитват да предадат със своите внимателно подбрани снимки на вечерята си?

Дали е свързано с предизвикване на завист с свойте последователи- „Погледни ме и обилното ми ястие за закуска, красивото за обяд и здравословното за вечеря.

Или пък задоволява ли по-първобитното желание за самоутвърждаване? Имам хубав живот, мога да си позволя да отида в приятни ресторанти и ям прекрасни вечери. Така или иначе, това е повече от досадно.

Не снимай, а яж!

Един от най-известните майстори на британската кухня Мишел Рукс е забранил на гостите да правят снимки в тризвездния си хотел „Мислейн“, Waterside Inn в Bray, Berkshire. Той е готов да поеме последстията, ако това решение доведе до намаляване на клиентите му – мога да си представя, че някои храна не виждат смисъл от това да отидат в ресторан, в които трябва да платят солидна цена и да не могат да заснемат и публикуват ястието си.

„Може би понякога искате да направите снимка на някаква храна, защото по някакъв начин тя е необичайна. Но какво ще кажете за вкуса? Една картина не може да улови аромати“.

Затова пред вратата на ресторанта на Рукс има надпис- „Без снимки, моля“.

Не можеш да померишеш снимката

Има 183.5 милиона публикации в Инстаграм под маркер #food и още 57 милиона под #foodporn, така че това не е обикновен феномен. Въпросът е дали съпротивата срещу това практикувано поведение е просто от готвачи с чувство за собствената си скъпоценност или тревожи и останалия свят.

Главните готвачи, разбира се, се притесняват, че тяхната храна не се представя в най-добрата си светлина от любители фотографи, използващи смартфони. По-важно обаче е как бързането, за да се представи това, което е сложено в чинията, стои на пътя на вечерята с автентично изживяване на ястието.

Александър Голтие, друг главен готвач на „Мишлен“, който говори за Инстаграм, казва: „Храненето трябва да бъде приятен момент, който хората споделят един с друг … не със социалната мрежа. Вместо да се радват на момента, те са на друго място“.

От друга страна,  имаме и моментът, в който главните готвачи по света се възползват от всемогъществото на социалните медии и насърчаването на тяхната работа чрез снимки в Инстаграм. Догато ресторантьорите трябва да се предпазват от негативите, които може да предизвика дадена публикувана снимка на тяхна храна, ние се надяваме скоро да видим края на тази дразнеща практика.

Comments

comments