Интервю с Десислава Христова

 

Българските писатели живеят под прага на бедността„. Това коментира Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели(СБП), пред Sofiapress.com.

На въпрос дали смята, че Авторското право (АП) се засилва в защита на авторите, той отговори, че за един обикновен писател е много страшно да защитава сам своите права: „В момента няма никаква защита на АП- съществуват закони, но никой не ги спазва. Дори голяма част от тях трябва сами да намират спонсори, за да издават своите произведения, след това да се опитват да ги продават, но ако това доведе до неуспех, те ги подаряват. Тоест, държавата се отнася като мащеха към своите писатели.

От хората на изкуството, писателите са в най-незавидната ситуация, твърди председателят на СБП, защото един музикат може много лесно да намери своята аудитория, пред която да покаже своя талант, един художник може много лесно да продаде своя творба, но това е много трудно за писателя.

При песните е малко по-различно, споделя Боян Ангелов, защото музикантите и всъщност озвучаването в ефир е нещо, което носи повече дивиденти за телевизията, за радиото и за частни компании и там по-лесно могат да се защитават авторските права.

На въпрос дали вижда бъдеща промяна, г-н Ангелов отговори:

Промяната може да дойде единствено от грижата на държавата за елитарното изкуство. Литературата не е пазарно изкуство. Има така наречената булевардна литература, която отдавна е престанала да бъде в класациите на високата литература в света, но при нас все още тези разделителни линии не са направени и без помощ от държавата или фондации, подкрепящи изкуството, които разбира се са некомерсиални и не служат на чужди интереси. 

Да пишеш против своята история, своето минало, своята държава, да се подиграваш със своя език- това не е изкуство, това е национално предателство. Затова смятам, че положението на българските автори ще става все по-тежко и по-тежко“.

Председателят на СБП дава пример с  европейските страни, където съществува авторско право, при което трябва да се плащат възнаграждения, макар и минимални, за книги, които се намират в обществени библиотеки и то се спазва от всички. В България такова споразумение, съществува, но никой не го спазва, което значи, че още веднъж писателите са пренебрегнати.

„Ние правим усилия, но трябва да се създаде структура, подобна на „Музикаутор“, която спазва и съхранява АП на композитори, изпълнители и автори на текстове“, допълва Боян Ангелов.

 

Comments

comments