На 29.06.2018г. /петък/ от 18:00 часа  в Изложбена зала АТЕЛИЕ ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ ще се открие изложбата ДИРЕКТНО ОТ ПАРИЖ, сериграфии и литографии на Боян Райнов  /1921 – 2005/.

 

„Боян Райнов е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. Изложбата представя  малко известни в България произведения на художника, сериграфии и литографии. Те са създадени в Париж, в различни периоди от живота на художника между 1945 – 1973 г. и свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми.


Боян Райнов става известен в Париж през 1945 г. с изложбата си в галерия
„Ариел“, в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар „Зверовете и красавиците“. За тях Дора Валие пише „Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са тримерни…“.
Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази перфектната завършеност на творбата.
В стила на произведенията му, известният френски критик и галерист
Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата емоция, която не познава граници за въображението, и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност.
В изложбата са включени някои литографии на рисунки от 1940-1942 г., издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му „Кайе д ‘Ар“ през 1972-1973 г.
Особено ценни са сериграфиите от 1971 г., които художникът прави към
ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената образ и слово са споени в поетичната метафора.
За големият талант на Боян Райнов в скулптурата, Мориз Брюзо казва: „След предшествениците си, Боян единственo търси осезаема хармония на създаваните от него форми…“.
Произведенията на Боян Райнов са носители на неговата вътрешна творческа и духовна светлина. Магията от срещата с неговото изкуство се случва и сега, защото творенията му могат да вдъхнат живот на въображението и на сетивата ни.“

Пламена Димитрова – Рачева

Изложбата може да бъде разгледана до 30.07.2018 г

БОЯН  РАЙНОВ  /1921 – 2005/
1921 – 22 февруари, роден в София

Син на писателя Николай Райнов – едно от най-значимите имена на българската литература и култура.
1945 – завършва Художествената академия в София
1945 – Установява се в Париж  и участва активно в художествения живот на френската столица. Организира и свои самостоятелни експозиции. Влиза в близки отношения с френски интелектуалци, художници, критици, поети. Запознава се с Пол Елюар и прави изложба от рисунки в галерияАриел към книгата Красавиците и зверовете с предговор от Жан Кокто.
1962 – Участва в общи изложби на парижките художници
1963 – Участва в представителна изложба на европейската скулптура под названието Изложбата на седемте тенденции в съвременната скулптура, заедно с известни имена като Арп, Джакомети, Гонзалес, Хайду, Лоранс и Склавос.
През същата година, за композицията  Les Enlaces получава първа награда за скулптура на Международна изложба на скулптурата в Монте Карло.
1971 – Илюстрира две библиофилски издания с поеми на френския поет Рьоне Шар
1972 – 1973 –  галерия Кайе  д ‘Ар на Кристиян Зервос издава албум с литографии на негови рисунки от 1940 – 42 г.
През 1982  по случай 60-годишнината на Боян Райнов, френската държава издава пощенска марка с една от най-известните му скулптурни композиции Семейство в знак на особено признание към неговите творчески постижения.
Монументалните скулптурни композиции Приятелство,СемействоГрадът са признати за част от културното наследство на Франция и са поставени в три парижки площада.
Боян Райнов е почетен гражданин на два френски града, предградия на Париж – Антони и Шевил.  Площадът в Антони е с експонирана негова скулптура и носи името му.
Боян е изключително ценен в средите на френския културен елит. За творчеството му са писали с най-високи оценки Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. 
Рьоне Шар пише за него: „Боян твори в извора на своя всеотдаен труд с митологичен размах, в притока на едно чувство, в което постоянно общуват изяществото и масата.Това са градини на надеждата, в които ние можем да се срещнем, за да се обичаме, или за да се укрием в забравата на сменящите се предназначения на света„.

Боян Райнов умира през 2005 г.  Той е един от малцината скулптори, родени в България и направили успешна творческа кариера в Париж. Неговите произведения са част от европейското културно наследство и наше национално богатство.

Comments

comments