Снимка: Reuters/Fabrizio Bensch

 

„Бурки? Харесват ни бикини“.
„Нови германци? Можем да ги направим сами. „
„Ислямът не се вписва в нашата кухня“.

Това са само някои от плакатите на кампанията – придружени от изображения на оскъдно облечени жени, бременни и прасенца – от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (Африканска партия).

Рекламите са критикувани като расистки, сексистки и ислямафобски.
След малко повече от три седмици предстоят избори в Германия и партията засилва офанзивата си онлайн. Според Джер Шпигел Алтернатива за Германия е ангажирала услугите на базираната в Тексас компания „Харис Медия“, която работи по време на републиканските първични избори във Великобритания, UKIP, Израел LIKUD, Тед Круз и Доналд Тръмп.
През 2014 г. Блумберг нарече основателя на агенцията Винсънт Харис, „човека, който изобрети републиканския интернет“. Християнският консерватор стартира агенцията в колежната си общежитие през 2008 г.
В Германия основната мисия на агенцията ще бъде да подпомага цифровата стратегия. Пускането на рекламата за интернет кампанията се основава на посланието, че политиката на Меркел за бежанците насърчава тероризма, с лозунга „Следите, оставени от световния канцлер в Европа„, запечатани от статистически данни за неотдавнашните терористични атаки в европейските градове.

Алтернатива за Германия е основана като дясноцентристка консервативна партия на средната класа с тенденция към „нежен“ евроскептицизъм, като по принцип подкрепя членството на Германия в Европейския съюз, но критикува по-нататъшната европейска интеграция и съществуването на еврото.

Силата на Алтернатива за Германия идва от факта, че е успяла да привлече последователи не само от общности с радикални десни позиции, но и от мейнстрийм германското общество, пише Huffingtonpost. Партията показва някои позиции, които някога са били водещи за консервативните членове на Християндемократическия съюз през 1990-те. Това спомага да се разбере, откъде идват тези хора. И евентуално, къде отиват.
Проучванията показват стабилен рейтинг на одобрение от над 5% на предстоящите избори този месец. Но ако партията наистина е крайно дясна и наистина влезе в Бундестага през септември, какво би означавало това за германската демокрация?

Quartz, Spigel, DW, Huffingtonpost

Comments

comments