След важните избори в Германия, Франция и Обединеното кралство през следващата година Европа ще се изправи пред още едно гласуване в Италия в началото на следващата година – четвъртата по големина икономика в региона. Италия ще проведе общи избори на 4 март, според съобщения в най-големите вестници в страната. Сегашният петгодишен мандат на парламента изтича през май.

След като популистките партии постигнаха печалби, но не успяха да завладеят властта в другите големи европейски икономики, скорошните проучвания на местните избори показват, че италианската Северна лига, партия срещу ЕС и против имигрантите, има шанс да управлява в коалиция с централната партия Forza Italia, подкрепена от бившия премиер Силвио Берлускони.

Но всеки, който преобладава, ще се изправи пред трудности да се измъкне от икономическата стагнация, да намали дълговете и да се справи с дълбоко затруднената банкова система. Високите шансове на висящ парламент могат да доведат до нестабилност.

Кой води в проучванията?

Партиите в дясно напоследък събират точки. Миналият месец Алиансът Берлускони подкрепи с 40% от гласовете в местните избори в Сицилия, задвижвайки Нельо Мусумичи в местното председателство. Това бе преди създаването на „Движението за петте звезди“ и управляващата ляво-демократическа партия, водена от бившия премиер Матео Рензи.

Сицилианските избори внесоха влошаване в популярността на Демократическата партия на национално равнище и в момента се намират на трето място в социологическите проучвания, зад Петте звезди и десните партии (Forza Italia, Северна лига и Братя на Италия), които образуват съюза на Берлускони.
Берлускони бе експулсиран от италианския парламент през 2013 г., след като бе осъден за данъчни измами. Понастоящем той призова Европейския съд по правата на човека да премахне тази забрана.

 

Какви са най-големите проблеми?

Италия е изправена пред множество икономически проблеми, които са претеглени в страната от години. HSBC наскоро нарече Италия „проблемното дете“ на Европа, като каза, че 2018 ще бъде критична година за страната и континента като цяло.

Италианският закон за бюджета за 2018 г. трябва да намали устойчивите си дефицити и срокът на парламента изтича. Междувременно банковият сектор на страната все още е нестабилен, дори след като правителството се намеси, за да спре най-старата банка в Италия, Monte dei Paschi di Siena, да се срине.

Страната има вторият най-голям дълг в еврозоната, след Гърция: 135% от БВП. Това я прави уязвима за по-високи разходи по заеми, тъй като Европейската централна банка намалява стимулите си и в крайна сметка счита, че повишава лихвените проценти надолу.
В миналото и петте звезди и някои крайнодясни партии предложиха Италия да проведе референдум за членството си в еврозоната. Техните позиции по този въпрос не са толкова ясни, но ако някой се приближи до властта, то може да предизвика притеснения сред инвеститорите за устойчивостта на италианския дълг и перспективите за икономическо възстановяване след години на стагнация.

Comments

comments