Киното често ни представя какъв е бил животът и с какво са се сблъсквали великите личности. В тази публикация сме събрали именно тези от тях, които отлично пресъздават живота и творчеството на някои от най-великите художници в историята.

Renoir (2012) – Реноар

Действието на филма е ситуирано на Лазурния бряг през 1915-та година, а в центъра на историята е известния френски художник Пиер-Огюст Реноар, който в късните си години е постоянно измъчван от загубата на жена си, болките и неудобствата свързани с артрита и скорошната лоша новина за сина му Жан, който е бил ранен по време на битка. Но когато в живота на възрастния художник се появява красивата и непринудена Андре нещата се променят напълно – Реноар се зарежда с нова енергия и започва да твори отново. Андре се превръща не само в негов модел, но и в основната причина за забележителното трансформиране на цялото семейство Реноар.

Frida(2002) – Фрида Кало

Фрида Кало е забележителна мексиканска художничка и блестяща жена, която преминава през предизвикателствата на живота с гордостта на европейска кралица и страстта на латиноамериканска героиня. Тя е красавица, осакатена за цял живот от нещастен случай, с независим дух, подчинен единствено на страстната й любов към рисуването и Диего Ривера – въпреки неизброимите любовни авантюри – от Троцки, Форд, Рокфелер, Миро и Кандински до куп известни и красиви жени…

Pollock (2000) – Джаксън Полък

Майсторски създаден филм, посветен на легендарния американски художник Джаксън Полък. С абстрактните си платна Полък революционизира американската живопис през 40-те. Въпреки че той се превръща в култова фигура за артистичния свят на Ню Йорк, интимният му  живот е много объркан и този биографичен разказ се вглежда едновременно в професионалните му триумфи и личните трагедии. През 1941 г. Полок е начинаещ художник, когато среща художничката Лий Краснър. Тя моментално оценява таланта му и се заема да популяризира творбите му. Двамата стават любовници, Полък се превръща в знаменитост. Но славата и богатството само задълбочават пристрастеността му към алкохола, а честите изневери разбиват връзката му с Краснър.


Basquiat (1996) – Жан-Мишел Баския

Историята на краткия, но драматичен и бурен живот на художника Жан-Мишел Баския на фона на артистичния живот в Ню Йорк през 80-те години на миналия век и приятелството му с един от неговите кумири в авангардното изкуство – Анди Уорхол. Въпреки че умира едва на 27 години от свръхдоза наркотици, чернокожият художник, креол по произход, успява да направи изложби по целия свят, да изпуши много марихуана (и не само), да преспи с много жени (едно от завоеванията му е Мадона), да сътвори много музика и специфична естетика (дори картините му да не се харесват на всеки, грозното също е естетическа категория). Някои от картините, използвани във филма, са дело на режисьора Джулиан Шнабел.


The Agony and the Ecstasy (1965) – Микеланджело Буонароти

Екранизация по едноименния роман на Ървинг Стоун. Събитията във филма се развиват в периода на късното Възраждане. Кинолентата разказва за конфликта между италианския скулптор, живописец, архитект и поет… Микеланджело Буонароти и римския папа Юлий ІІ. В сценарият е отразен четири годишният период от 1508 до 1512 г., през който художника работи над най-грандиозното си живописно произведение – стенописите по тавана на Сикстинската капела във Ватикана.


Caravaggio (1986) – Караваджо

Филмът е въображаема биография на един от последните барокови художници – Микеланджело Меризи да Караваджо (1571-1610), но вдъхновението сякаш е италианският кинорежисьор Пиер Паоло Пазолини – и двамата артисти идват от бедни райони и използват красиви млади мъже в работата си. И двамата са въвличани в скандали и насилие. Във филмът на Джарман разказът тече в ретроспекция, докато артистът лежи умиращ в бедност. Най-голямото удоволствие от филма е в това да се види как Джарман и екипът му възстановяват визията и колорита на оригиналните картини на Караваджо…

Loving Vincent (2017) – Винсент ван Гог

Филм зa живoтa и нeoбичaйнaтa cмъpт нa лeгeндapния xoлaндcĸи xyдoжниĸ Bинceнт Baн Гoг. Bcичĸи ĸaдpи във филмa изглeждaт ĸaтo нapиcyвaни в cтил нa пpoизвeдeниятa нa Baн Гoг.


Comments

comments