„За много хора участието в тези мисии е рутинна задача, но всъщност всеки контингент е едно бойно изпитание за военнослужещите от Въоръжените сили“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 12 септември, в обръщението си към военнослужещите от 33-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Ритуалът по тържественото посрещане на българския военен контингент се проведе в град Казанлък.

От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов заместник-министър Запрянов приветства с добре дошли на родна земя военнослужещите от контингента. „Ние сме изключително горди от професионалното изпълнение на задачите по време на вашата мисия“, подчерта още той.

На тържествения ритуал в Казанлък присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на държавната и местната власт и граждани.

Военнослужещи от 33-ия контингент бяха наградени за отлично изпълнение на задачите и доказан професионализъм от министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски.

***
В продължение на 6 месеца 112 наши военнослужещи, включени в национален команден елемент, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби и взвод за охрана на летище Кандахар дадоха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик. Национален командир на 33-ия контингент е полковник Христо Атанасов.

Българският принос в мисията на НАТО в Афганистан продължават военнослужещите от 34-ия военен контингент, с национален командир полковник Светослав Халваджиев.

Comments

comments