Почти два месеца след общите избори, Германия е потънала в политическа несигурност, след като опитите за формиране на коалиционно правителство се сринаха. Сега има ясна възможност страната да се изправи пред нови избори, пише изданието Qz.com.

Изглеждайки изтощена, Меркел се обърна към репортери в ранните часове на понеделник сутринта (20 ноември), за да потвърди, че коалиционните дискусии между трите партии – нейните християндемократи (CDU), зелените и свободните демократи (FDP), са се провалили.

Ние вярваме, че сме на път, където бихме могли да постигнем споразумение, разбира се, с ограничения„, каза канцлерът. Тя каза, че ще говори с президента Франк-Валтер Щайнмайер за следващите стъпки, като добави, че днес ще бъде ден за „дълбок размисъл“.
Като канцлер, като служебен канцлер, ще направя всичко, за да се уверя, че тази страна ще бъде добре управлявана през трудните седмици напред„, каза Меркел.
Фрикционните тристранни разговори продължиха повече от месец, след като разочароващият резултат от общите избори през септември накара Меркел да се опита да събере заедно еколозите Зелените и свободните демократи в про-бизнес, за да формират мажоритарно правителство.

Страните работеха през уикенда, за да се опитат да изгладят големи политически разногласия по отношение на околната среда и имиграцията. В късната неделя вечерта лидерът на ФРД Кристиан Линднер излезе от преговорите, заявявайки, че е по-добре да не управлява, отколкото да управлява лошо.

Невъзможността на страните да се съгласят да образуват правителство оставя Германия в състояние на политическа нестабилност. Опциите на Меркел са силно ограничени: тя може да формира малцинствено правителство или страната може да се изправи пред нови избори. И двата варианта са лоши за най-дългогодишният лидер на Европа.

Comments

comments