Може да изглежда, че Ангела Меркел е постоянна фигура в сърцето на Европа, но нейното царуване не може да продължи вечно. Германският канцлер е председател на Християндемократическия съюз от 2000 г. насам и лидер на Германия от 2005 г. насам. Но след лошото представяне на парламентарните избори през септември, сега тя остана в трудна позиция.

Партията на Меркел започва да мисли за това кой може да стане новият й шеф, когато му дойде времето.
Проучване на Forsa,  установи, че две жени са смятани за най-вероятните кандидати за поемане на поста на Меркел, след нейното евентуално оттегляне.

Въпреки текущите затруднения на канцлера, 89% от гласоподавателите в партията продължават да имат вяра в Меркел, а 81% са също толкова доволни от това, как Меркел върши работата си, както го е правела и преди изборите.

Въпреки огромната критика относно резултатите от изборите и нейния политически и лидерски стил, доверието в Канцлера по никакъв начин не беше нарушено“, пише ръководителят на Forsa Манфред Гюлер.
Но Меркел не може да царува завинаги, така че кой може да я замени като чудесна нова надежда на ХДС? Проучване установява три ясни фаворита сред членовете на партията: 45% от членовете на партията смятат, Анагрет Каренбауер за подходящ наследник, а 43% пък предпочитат Джулия Клокнер. След това, с 36%, на трето място се нарежда и един мъж: Дженс Спайн.

Анегрет Крамп- Каренбауер, 54-годишена, е кмет на най-малката германска област- Саарланд, от 2011 г. насам. „АКК“, както я наричат, споделя много черти с Меркел, а Канцлерът харесва това, че е практична, не се бута да е на преден план и е популярна в партията.

 

 

 

Често наричана „короната на Меркел“, консервативна и откровена, Джулия Клокнер се присъединява към младежката партия на ХДС преди 20 години и през 2002 г. става член на долната камара на парламента. Бивш Тя е смятана от мнозина в партията като глътка чист въздух. Клокнер бе избрана за заместник председател на ХДС през 2012 г., но не успя да спечели, когато се кандидатира за кмет на провинция Иан Спан миналата година.

 

 

Самоувереният, приятелски настроен към медиите, Спан също се смята за успешен наследник на Меркел. Тойе на 37 години и работи като заместник-министър на финансите под ръководството на Волфганг Шойбле, който сега е президент на Бундестага. Спан е един от най-важните гласове на консерваторите и беше най-младият член на германския парламент, когато бе избран на 22-годишна възраст през 2002 година. През 2012 г. Спан призна, че е хомосексуален.
Той е бил открито критичен към Меркел в миналото – особено към политиката за бежанците с отворени врати.

Comments

comments