В първата си  изложба през 2018 година галерия Нюанс  има удоволствието  да  ви представи  Димитър Труканов – Трукан  и изложбата  му  „Нарушена Зона“.  За всички произведения в експозицията художника използва своя авторска техника.  Довежда хартията  до  триизмерното състояние на каша и  точно в това състояние се случват различни процеси.  Гледа на техниката  не като експеримент с материал, а като  на взаимодействие с материята. Творбите  на Трукан  са  резултат  от общуването между  вода, огън,  пигменти и метал  запечатани  в  хартия . През целия му  творчески път  го  вълнуват   темите за  „Петте елемента“  и  „Стихиите“, което личи и  в новата  му  изложба  „Нарушена Зона“. Работите, които ще представи , продължава изследването на отношенията между триизмерното и двуизмерно състояние на хартията и последствията от тях. Димитър Труканов не работи с предварителни теми, неговото творческо търсене е непреднамерено, той се опитва да постига състояния. Разсъждава върху вътрешния и външен пейзаж и се вълнува от безкрайните вариации произтичащи от това.  Трукан сам казва, че асоциира с „взрив, разкъсване и хаос“ произведенията от изложбата си „Нарушена Зона“ в галерия „Нюанс“.

Работата  на Димитър Труканов  като  художник  е допълвана от ежедневни практики в усвояването  на исторически  бойни  умения. За  него тези  два процеса са различни проявления  на едно и също състояние.

През 2006 година започва проекта  си „Мадарски конник“.  Артист, който няма никакъв опит с коне, кучета и оръжия, като лък и стрели, копие, меч, сабя….прави опит да изгради тази фигура съчетаваща човек, кон и куче…допълнена с практикуването  с  оръжията, използвани от нашите предци в древността .

Това се превръща  в процес,  посветен  на тази идея и  художника заживява един съвсем нов и различен живот. Ежедневие, посветено в служба на тези животни, непрестанни тренировки и търсения на отдавна загубени знания и умения.  Идеята,  да се превърнеш в едно цяло с коня . Търсенията и намиранията в тази посока, довеждат   до систематизирането на една нова методика, коята цели да доведе човек максимално близо до състоянието на „кентавър“…едно цяло с коня. Паралелно протича и  един денонощен процес, посветен на усвояването на основните оръжия.

Стрелбата с лък от кон се обособява , като една от основните дисциплини. В момента в света това е един от  от най-популярните и бързо развиващи се традиционни бойно -приложни спортове ( изкуства). От години се провеждат турнири в различни страни. Има международна асоциация, която е под егидата на ЮНЕСКО с цел възстановяване и съхранение на  древните  традиции и култура. През изтеклата 2017 година Димитър Труканов взема участие в четири  международни турнира в различни части на света.  В няколко отделни  дисциплини и  се класира  два пъти на първо и един  път на второ място.

Самият  той  твърди, че процесите и  състоянията , през които преминава  занимавайки се с  бойни  изкуства  и  изобразително  изкуство  се развиват  паралелно и са сходни като преживяване.

Comments

comments