Художникът Дочно Дончев представя изложбата „21 век“, която ще бъде открита в Централен военен клуб на 8 май от 19.00 часа. Изложбата ще открие Соломон Паси.

 Дончев смело влиза в политическата сатира с едно тесте карти, което спокойно може да бъде наречено „Лице и душа“. Лицето на съвременните знакови обществени лидери  сякаш е отразено във вълшебно огледало което показва истината за тяхната душа.

Сатиричният проект представя най-влиятелните имена от световната сцена, като Валета, Дами, Попове и Джокери.  Проекта е създаден по идея на Александър Тумпаров.

Картините са двадесет и една с размер 88х63 см, изключително детайлни и изпъстрени със символика. Политиката е игра, в която можем да открием всички човешки страсти. Възприемането на световните лидери е противоречиво, затова всеки от тях е нарисуван по два различни начина. Картата е много благоприятна за такава рисунка, защото може да се гледа от двете страни и да покаже две различни емоционални състояния на героя. Това е антипод на чувства и стремежи. Асата от тестето карти, насочват към проблемите на човечеството.

Целият проект е изграден на противопоставянето, като авторите не заемат страна, а само показват общественото мнение и различия

век

Comments

comments