„Досиетата от Рая“: депутати искат мерки от държавите в ЕС срещу данъчните схеми

„Досиетата от Рая“: депутати искат мерки от държавите в ЕС срещу данъчните схеми

Всички държави-членки трябва да затворят дупките в данъчното си право, които правят възможни схемите от „Досиетата от Рая“, заявиха депутати в пленарен дебат.

Парламентът обсъди в Страсбург на 14 ноември новата серия от разкрития, известна под името „Досиетата от Рая“, относно това как отделни хора и международни корпорации прикриват богатството си и минимизират данъчните си задължения.

Международният консорциум на разследващите журналисти получи достъп до общо 13,4 млн. досиета на правната кантора за офшорни сделки Апълби. На база на тях медии от целия свят започнаха да публикуват материали в началото на ноември.

 

Предишни скандали

Случаят с „Досиетата от Рая“ далеч не е първият случай, в който съмнителни офшорни операции стават обществено достояние. През април 2016 г. документи от панамската правна кантора Мосак Фонсека показаха как политици, бизнесмени, престъпни групи и публични личности използват схеми, за да прикрият собствеността си.

Още по-рано, през 2014 г., скандалът Люкс Лийкс разкри, че властите в Люксембург са предлагали преференциални условия на данъчно облагане, за да привлекат големи компании.

 

Дебатът в Парламента

По време на дискусията в Страсбург депутатите подчертаха отговорността на държавите в ЕС в борбата срещу нечестните данъчни практики. „Надявам се, че това ново изтичане на информация е отворило очите на онези държави-членки, които не бяха осъзнали значимостта на проблема“, заяви Петър Йежек (АЛДЕ, Чехия).

„Как така се нуждаем от разследващи журналисти, които да разкрият всичко това? Какво правят националните данъчни власти?“, попита Бернд Луке (ЕКР, Германия).

„Изтеклата информация има ключово значение за информираното изготвяне на политика и политическите решения“, посочи Мати Масикас от името на Съвета. „Гражданите очакват от нас една по-справедлива данъчна система“, допълни той.

Комисарят за данъчното облагане Пиер Московиси каза, че не е изненадан от разкритията: „От доста време вече знаем, че мултинационалните корпорации, заможните данъкоплатци и банките работят в тясно сътрудничество, за да изнесат всякакви видове доходи далеч от обществените светлини“.

„Ако това е законно, както някои твърдят, тогава ние трябва да променим закона с помощта на този Парламент“, добави г-н Московиси.

Според Барбара Капел (ЕНС, Австрия) ЕС е постигнал значителен напредък през последните години: „Сега има много налични инструменти за борба с избягването на данъците и затова ми се струва, че няма да откриете европейци в „Досиетата от Рая“ освен британци“.

Редица депутати изтъкнаха заплахата, която представляват нечестните данъчни практики за обществото. „Широкото използване на слабостите в данъчните системи и целенасоченото или нецеленасоченото създаване на специални данъчни режими накърняват нашата икономика, накърняват конкуренцията, увеличават неравенството и като резултат хората губят доверие“, заяви Лудек Нидермайер (ЕНП, Чехия).

„Избягването на данъци подкопава не само обществената система, но и демокрацията“, каза Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия).

Едно от нещата, които трябва да се направят според депутати, е налагането на санкции на онези, които улесняват избягването на данъци. „Компетентните власти трябва да замразят или да отнемат лицензите на банкови институции и на консултанти, които са съучастници в укриването на данъци“, поиска Джани Питела (С&Д, Италия).

„Колко дълго ще толерираме това и няма да имаме спирачки и санкции като отнемане на професионални и банкови лицензи?“, попита Мигел Урбан Креспо (ЕОЛ/СЗЛ, Испания). „Докато не го направим, няма да се преборим с избягването и укриването на данъци“.

Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания) каза: „Ако ще забранявате на хората да влагат пари на Британските Вирджински острови или на Бахамските острови – в много случаи това са легитимни инвестиции, тогава забранете също и продажбата на цигари без мита“.

Comments

comments

Advertisement

About The Author

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Направи дарение

Подкрепете ни в нашата мисия за развитие на българската култура и изкуство.

Харесайте ни

Избор на редактора

Партньори

Разгледайте нашите медийни партньори тук.

Абонирайте се за бюлетина на Софияпрес!

Абонирайте се за бюлетина на Софияпрес!

Софияпрес предлага абонамет за информационен бюлетин, съдържащ актуална информация и снимков материал за интересни обществени събития. Предоставят се пълни авторски права за ползване на материалите в бюлетина.

Успешно се абонирахте за бюлетина на Софияпрес!