Втората най-гъсто населена държава в света и третият най-голям център на пациенти със СПИН, Индия иска да ограничи хората от гледане на  реклами за презервативи.

В уведомление, публикувано на 11 декември, министерството на информацията посъветва телевизионните канали да ограничат излъчването на такива реклами между 10 и 18 часа. Позовавайки се на решението за кабелна телевизия от 1994 г., в което се казва, че „неприличните, вулгарни, подмамливи, отвратителни или обидни теми или такива, свързани с лечение, трябва да се избягват във всички реклами“, сега министерството ги иска „да не излъчват реклами на презервативи, които може да са неприлични и неподходящи за гледане от деца. „

Неспазването на препоръката „ще доведе до санкции“, добавя уведомлението. Препоръката следва редица жалби, получени от Индийския съвет за рекламни стандарти в Индия (ASCI) относно рекламирането на презервативи.

Индия и презервативите

През 70-те години на 20-ти век презервативите бяха въведени за първи път в Индия като средство за контрол на населението. През годините, обаче, акцентът на маркетинга на презервативи се е изместил от предпазните аспекти до еротиката, защото нагласите към секса са се развили в Индия.

Междувременно Индия трябва да свали Китай като най-гъсто населената държава в света до 2024 г. Битката за СПИН също е повлияла на населението на страната. И все пак, Индия има една от най-ниските нива на употреба на презервативи в света. Проучванията от Националният център за семейното здраве показват, че между 2005 и 2015 г. делът на индииците, използващи презервативи, е нараснал от 5,2% до 5,6%. Вместо това женската стерилизация остава най-популярният контрацептивен метод.

Производителите на презервативи, от своя страна, са опитвали различни стратегии, включително ароматизирани презервативи и опити с боливудски знаменитости като посланици на марката, за да примамят младите потребители. И все пак, пазарът расте с бавени темпове.

 

И сега идва последното решение на правителството

Експертите смятат, че тези ограничения са голяма крачка назад към насърчаването за безопасен секс. „Естеството на една реклама може да бъде обсъждано, но забраната за рекламиране е контрапродуктивна и се корени в срамно и заклеймяващо отношение към секса. В крайна сметка това е несправедливост към трите аспекта: нуждите, желанията и реалностите на сексуалния живот на хората „, каза Паромита Вохра, документален режисьор , който популяризира разговорите за секса и любовта.

Вохра е на мнение, че особено в градската Индия, рекламите на презервативи трябва да са във възход. „Като се има предвид, че жените трудно преговарят за употребата на презервативи и че възрастта, при която хората правят секс, спада през цялото време и  културните нагласи към секса се отпускат, наложително е да имаме повече, а не по-малко рекламиране на презервативи ,“ казва Вохра.
Това не е първият път, когато рекламите на презервативи са били подложени на рестрикции в страната. Редица регулаторни органи и политически лидери в миналото са изразявали неодобрение от подобни реклами.

Comments

comments