Евродепутати искат „Магнитски“ да бъде приет от ЕС

Евродепутати искат „Магнитски“ да бъде приет от ЕС

Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея.

Затова евродепутатите призовават ЕС да:

  • осигури прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции;
  • добави антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни;
  • следи постоянно и отблизо проектите, финансирани от ЕС, в сътрудничество с местни антикорупционни агенции;
  • използва санкции като последна стъпка или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека;
  • подкрепя и защитава независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция въпреки опасността от репресии;
  • представи пред Съвета списъка „Магнитски“, съдържащ имената на 32 руски официални лица, които са отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да може този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица. 

    Докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва) каза: „След „Люкс лийкс“, „Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници, ние осъзнаваме, че корупцията се простира през държавните граници и има драматични последици за политически решения. Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама.

    Освен това евродепутатите осъдиха разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства. Това се казва в резолюция, приета в сряда с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 „въздържал се“. Те добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.

Comments

comments

Advertisement

About The Author

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Направи дарение

Подкрепете ни в нашата мисия за развитие на българската култура и изкуство.

Харесайте ни

Избор на редактора

Партньори

Разгледайте нашите медийни партньори тук.

Абонирайте се за бюлетина на Софияпрес!

Абонирайте се за бюлетина на Софияпрес!

Софияпрес предлага абонамет за информационен бюлетин, съдържащ актуална информация и снимков материал за интересни обществени събития. Предоставят се пълни авторски права за ползване на материалите в бюлетина.

Успешно се абонирахте за бюлетина на Софияпрес!