Индия, Китай и Индонезия нанасят най-тежкия удар на жителите си

Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек,  като се позовава на изследване на учени от Университета в Чикаго.

Малките частици в замърсения въздух скъсяват живота на човека много повече от пушенето, което намалява продължителността на живота с 1,6 години. Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец на света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИП/ХИВ.

Учените са изготвили и индекс за влиянието на качеството на въздуха върху продължителността на живота. Според него жители на части от Индия, живеят 11 години по-малко заради високата степен на замърсяване на  въздуха. Там средната продължителност на живота е малко под 69 години, според данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

Изследователите са създали интернет сайт, който казва на потребителите колко години живот може да им коства замърсяването на въздуха в района на страната, в която те живеят.

Китай и Индонезия са също сред страните, в които микроскопичните частици, носещи се във въздуха, нанасят „най-тежък удар“ на жителите, като съкращават продължителността на живота им респективно със седем и с пет и половина години.

Само половината от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили план за намаляване на замърсяването на въздуха, въпреки че трябваше да го направят още преди три години, посочва доклад на Световната здравна организация.

Източник: БТА, снимка Pixabay

Comments

comments