През последните няколко години печатането върху канава е станало изключително популярно, като подобренията в материалите и технологиите значително подобряват визуалната им привлекателност. Принтове за стена, картини от няколко части и рисуване с канава са най-разпространените търговски предложения из онлайн пространството.  Да притежаваш изображение, принтирано върху канава днес означава, че имаш модерна визия за своя дом. Канавата сега е това, което са били гоблените преди 30 години.

Що е туй канава?
Думата канава (канаваца) идва от френски (canevas), което произлиза от латинското Сannapaceus – „направен от коноп”.

В миналото канава е била изплозвана за направата на платна, тенти, шатри и всякакви други материали, при които се изисквало здравина. В днешно време тя е широко използвана от художниците като основа за рисуване на маслени картини. Една от най-ранните запазени маслени картини върху канава е френската „Мадона с ангелите”, нарисувана окло 1410 г. Рисуването върху канава обаче става широко разпространено едва след XVI в. в Италия и XVII в. в Северна Европа. Венецианските художници първи започават да използват масово канава в своите творби, а техните платна се приемат за най-качествените по-това време.

Канавата обикновено се опъва върху дървени рамки и може да бъде направена от различни материали като коноп, памук или синтетика. Поради своята здравина, първите канави са били правени от ленена тъкан и са били използвани основно при рисуване с маслени бои. В началото на 20-ти век, канавата започва да се прави от памук и става популярна като „памучен дюк”.

Защо канава?
В днешно време с развитието на съвременните технологии става възможен директния печат върху канава. Този метод на мастиленоструен печат върху канава се нарича „Giclee”. След печата, канавата може да бъде опъната върху рамка и изящно окачена. Предимството на метода  се крие в ниската цена и високото качество на печат. Това заедно с навлизането на компютърните технологии позволява на много художници да печатат директно своите творби и на всички хора да поръчат печат на канава от своя любима снимка, която да окачат в своя дом.

През последните няколко години печатането върху канава е станало изключително популярно, а подобренията в материалите и технологиите значително подобряват визуалната им привлекателност. Много хора използват тази техника, тъй като тя придава на изображенията автентично, музейно усещане, но също така са и чудесни за изобразяване на абстрактно изкуство и класически картини.

Друга причина за принтиране върху канава над традиционните фотографии е избягването на отблясъците, които идват с тях. Когато платното се разтяга над дървената му рамка, резултатът е гладък и професионален, независимо дали се показват емблематични картини, семейни снимки, рисунки или пейзажна фотография.

Съставките на платното от канава обикновено са памук и полиестер и самото изображение има продължителна трайност.

Най-разпространено е този вид картини да се позиционират без рамка,  поради начина, по който произведението изглежда и безпроблемно се слива с останалата част от стената. Друга голяма причина да не се слага външна рамка е, пестенето на пари и време за извличането на рамка, която да съответства на съществуващия декор.

И така тигаме до извода, че канавата евтина, бърза и достъпна. А кой би се отказал от това?

Comments

comments