Съоснователят на Facebook, Марк Закърбърг притежава състояние от 72.7 млрд. долара, което го нарежда на петата позиция сред най-богатите хора в света.

Сигурно сте забелязали, че 33-годишният гении, подобно на Стив Джобс носи комплекти от едни и същи дрехи. За него парите не са средство, с което да натрупва материални блага. “Наистина искам да изчистя живота си, така че да ми се налага да вземам колкото се може по-малко решения за всичко останало, освен за това как да служа най-добре на тази общност,” каза Закърбърг преди около три години. Тогава Facebook разполага с 1 млрд. потребители, днес те вече са двойно повече.

Според бивш служител на Facebook, Марк не се интересува много от парите. Той дори остава в скромна къща, спящ на матрак на пода дори след като Facebook достига стойност от 1 млрд. долара. По-късно той бил принуден да смени жилището си по съображения за сигурност.

Заедно със съпругата си Присила Чан са основатели на Chan Zuckerberg Initiative. Двамата съобщиха в края на 2015 г., при раждането на първата им дъщеря, че възнамеряват в следващите години да дарят 99% от състоянието си за благотворителни цели. Пример за това е дарението от три милиарда долара, което направиха през 2016 година, за намиране на лек срещу най-опасните болести на света.

Неофициално се смята, че притежава три коли, като всяка от тях се оценява на под 30 000 долара. Една от тях е Acura TSX, струваща  по-малко от $ 50,000. Марк веднъж казва, че я харесва, защото „е безопасна и не е омагьосваща“. 

Има обаче нещо, за което Закърбърг харчи доста повече пари: имоти. През май 2011 г. той закупува имот от над 550 кв. м в Пало Алто за 7 млн. долара. Когато Марк чуваве за предприемач, който иска да купи съседна къща, той купува всички къщи около него, след което ги отдава под наем. Основната му грижа е неприкосновеността на личния живот, а не разширяването на сегашната му къща.

 

Семейството му притежава и къща в Сан Франциско, която придобива срещу 1 млн. долара през 2013 г.

Comments

comments