Всеки да понесе своята отговорност

Съдбата на вицепремиера Валери Симеонов е в ръцете на ВМРО. Това стана ясно след като цялата държава се раздели на „за“ и „против“ лидера на НфСБ, всеки търсейки собствени дивиденти от скандала. Той избухна след шокиращото изказване на Симеонов по повод проектозакона за хората с увреждания: – „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Коментарът на Валери Симеонов с основание разгневи майките на деца с увреждания, които от 19 октомври  искат оставката му. Заради думите му – от Брюксел премиерът Бойко Борисов се извини от името на кабинета и призова Симеонов да направи същото, а занапред – да си мери приказките. Майките на болни деца настояха за отстраняването на Валери Симеонов от кабинета на митинг под правителствените прозорци. Няма да подам оставка, обяви преди това на брифинг в Министерски съвет Симеонов. – “Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли, не боли, това е истината, стоя зад своите думи” и заяви,че решение за отстраняването му може да вземе само Коалиционният съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти, защото той го е задължил да бъде вицепремиер. „Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Става въпрос за мнението основно на трима души – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам“ – лаконичен  бе вицепремиера. Той отново заяви, че думите му за майките са разбрани погрешно.  Как да го кажа по-ясно?  „Аз да се извиня, че не съм правилно разбран? Валери Симеонов не е изрод, Валери Симеонов има инвалид в дома си. Има очи на главата си и то се вижда, че част от децата в тези колички имат физически недъзи, те са деформирани, с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че аз съм такъв изрод, ненормалник, човекомразец, че ще кажа, че тези деца се преструват на болни. Съвсем не е това смисълът-  заключи Симеонов.

Всеки да понесе отговорността си

Даниела Дариткова

– Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой. Това сподели председателят на парламентарната комисия по здравеопазване  и депутат от ГЕРБ – Даниела Дариткова по повод задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери Симеонов и майките на деца с увреждания. Именно в такава ескалация на напрежението хората, които не могат да овладяват емоциите си, изричат думи, които после могат да бъдат възприети или интерпретирани по различни начини. Политиците трябва да са особено точни в своя изказ. Затова смятам, че сега трябва да се намери разумен изход от ситуацията като всеки понесе своята отговорност. Ние сме в бюджетна процедура и е важно, ако наистина гледаме глобално на нещата, да решим проблемите, които протестиращите майки поставят пред нас месеци наред.

Проектобюджетът за Здравната каса

 Всички промени, които са предложени в преходни и заключителни разпоредби, са свързани с бюджетирането на сектор „ Здравеопазване“ през следващата година – коментира по въпроса за проектобюджета на Здравната каса Даниела Дариткова. За да могат да се регламентират финансовите потоци, би следвало да се извършат и тези законодателни промени. Трябва да подчертаем, че имаме 454 535 000 лева повече за здравноосигурителни плащания“. Има смисъл в обединяването и оптимизирането на структурите в здравеопазването, за да се избегне сериозното забавяне от циркулирането на документи – категорична е Дариткова по повод включването на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към НЗОК, както и създаването на нова Агенция за медицински одит. Аз лично съм свидетел как това прехвърляне на документи, при администриране от единия орган в другия, води до забавяне. Водещ е интересът на пациентите, които би следвало да получават медицинска помощ чрез плащания по този механизъм. Средствата са осигурени от трансфер от Министерството на здравеопазването, но ще се администрират от НЗОК –  коментира Даниела Дариткова, като обеща да бъдат взети предвид разумните идеи на всички заинтересовани страни. За първи път в този законопроект се възлага срок на съсловните организации – БЛС, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – да утвърдят най-после правилата за добра медицинска практика – нещо, което има пряко отношение към качеството на дейността.

  • Ако правителството си отиде, няма да настъпи хаос, а подем!

Заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова и не остана безучастна към изказването на Бойко Борисов. – „Днес всички трябва да кажем, че не приемаме цинизма на Валери Симеонов и правителството срещу майките на деца с увреждания“. „Днес Борисов плаши народа, че ако той си отиде, ще настъпи хаос. По-голям хаос от неговото правителство няма“, категорична бе Корнелия Нинова. Лидерът на левицата заяви, че Борисов ще остави след себе си пустиня, разсипана система на образование и здравеопазване, нищета, бедност и съсипана икономика. „Ние няма да се оправдаваме с това тежко наследство. Ще има ред и правила в държавата. Ще има модерна икономика, образование обвързано с нея, достъпно и качествено здравеопазване и балансирана външна политика. Ще работим за това – достойни българи да живеят в достойна държава“, заяви още Нинова.  „Разчитаме на енергията на хората, за да покажем че БСП е отговорна партия, че може да изведе страната ни на нов път със своята „Визия за България“, каза още лидерът на социалистите, цитиран от novinite.bg.

  • Изпълнявам обещанията си към родителите на децата с увреждания

“Няма да подам оставка вместо Симеонов, и да хвърля страната в тежка катастрофа. Ако тръгна силово да искам оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция на управлението” Така премиерът Бойко Борисов коментира от Дубай ситуацията в България след скандалното изказване на Валери Симеонов и протестите на майките на деца с увреждания, които искат отстраняване му. Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е сложна, защото първо трябва да бъде предложена от коалицията „Обединени патриоти“, а те са три партии със споразумение помежду си – каза премиерът. Мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения и призова Обединените патриоти да се разберат помежду си, а майките на децата с увреждания да изчакат, за да могат да бъдат изпълнени техните искания.

Източници: БНР, БТА, novinite.bg

Comments

comments