Харесвате ли игри? Вашата мисия в днешната игра е да идентифицирате седем разлики между творбите на Лукас Кранах Стари, от сериите му. Докато откриете различията, ви предоствяме и малко информация за този интересен немски художник. 

Лукас Кранах Стари (1472-1533) е германски художник: роден е като Лукас Сондер, той приема името на родния си град Кронах и от ранна възраст практикува рисуване, коетоучи от баща си. В началото на 1500-те той привлича вниманието на Фридрих III от Саксония и става съдебен художник през 1504 г. По времето на Кранах практиката да се правят вариации на една и съща тема е напълно нормална. Сред повтарящите се теми в работата на Кранах, ние намираме типичен акцент върху библейските и митологични предмети.

Съдебното решение на Парис
Да започнем с митологична живопис. Съдебното решение на Парис е произведена в различни периоди от кариерата на художника. Облечен като воин (в митове той е описан като овчар), Парис трябва да реши коя богиня е най-справедливата: Джуно, Минерва или Венера. Всяка дама му обещава нещо и накрая избира Венера, която в замяна му обещава Хелън, най-красивата жена на Земята. Меркурий също се появява на сцената, което вероятно е просто мечта за Парис. Сред всички различия между тези две картини, която най-много привлича вниманието, са представените фигури. Докато в първата картина всеки изглежда доста разсеян, във втората има погледи, които пряко се отнасят към наблюдателя.

Съдебното решение на Парис, ляво: 1512-1512, Wallraf-Richartz Museum, Cologne; дясно: 1540, Windsor Castle

Трите грации
Сестрите, богините на красотата, са повтарящи се предмети в ренесансовата живопис и те също са много популярни и в работата на Кранах. Неговите три грации имат много млади тела, почти юношески. Позицията на момичетата е неизменна, а и фонът е еднакъв. Смята се, че Кранах и неговата работилница са събрали общо около пет хиляди произведения на изкуството, но представителствата на тези богини остават шедьоври на художника.


Трите Грации, ляво: 1531, Лувъра;дясно: 1535, The Nelson-Atkins Museum of Art

Венера и Купидон
Кранах също посвещава серия от картини на Венера. Тази сцена привлича вниманието по определена причина: погледнете малкия Купидон, който решава да открадне мед. Лошата идея е, че пчелите го атакуват и той започва да плаче за майка си. Това е важен урок за всички безгрижни там: удоволствието и болката вървят заедно. В допълнение, ужилването на пчелите може да се сравни с болката, която малкият бог нанася върху боговете и смъртните с любовните си стрели.


Венера и Купидон, ляво: 1534, Bavarian National Museum; дясно:датата е неясна, частна колекция

Адам и Ева
Библейската история за падението на човека също има място в произведенията на Лукас Кранах. Художникът прави няколко творби по тази тема, понякога с животни във фонов режим, понякога с напълно тъмен фон. Позицията на Адам и Ева също се променя: понякога те се отделят, понякога се прегръщат. Но дървото на забранения плод и змията винаги присъстват на сцената.


Адам и Ева, ляво: 1528, Uffizi Gallery; дясно: 1525, Royal Museums of Fine Arts of Belgium

В допълнение към тези творби художникът също рисува портрети и може би си спомняте известния портрет на Мартин Лутер, който всъщност е негов приятел. Лукас Кранах също прави дърворезби и олтарници и е изключително плодотворен художник. 

dailyartmagazine

Comments

comments