Изложба „Икигаи“  представя две от най-древните японски изкуства Кири-е и Темари и тяхното приложение. Събитието ще се проведе от 27 септември до 13 октомври в галерия „Финес“ в София (ул. „Христо Белчев“ № 17) и е част от Дни на японската култура 2018.

Официалното откриване ще е от 18:00 ч., а входът е свободен. Организирани са и съпътстващи уъркшопове за изработка на картини Кири-е и Темари. Участието в тях е възможно само след предварителна регистрация.

Събрани под общата тема „Икигаи“ (превод от японски: „философия на щастието“), двете изкуства разкриват тайните и красотата на хилядолетните японски традиции. Дори на пръв поглед различни, Кири-е и Темари намират допирни точки както в символиката на елементите, така и в приложението си. В основата на създаването на творби от тези две сфери на изкуството стоят посвещението, прецизността, времето, вниманието и любовта. 

В уъркшопа по Кири-е участниците ще имат възможност не само да научат повече за традициите в японското изкуство и 1400-годишната му история, но и да придобият умения в изработката на картини Кири-е със специална ръчно изрязана за това хартия. Създаването на този тип изкуство ще изиска от участниците не само голяма прецизност, но и много търпение.

Уъркшоповете ще се състоят от 10:00 ч. и от 14:00 ч. на 29 септември и на 6 октомври, а максималният брой участници е 10 души.

Уъркшопът по Темари ще разкрие тайните на едно хилядолетно изкуство, започнало като съвсем обикновено изработване на топки за детски игри, но бързо превърнало се в изящен символ на приятелството и лоялността в японската култура. Техниката за изработка е изключително трудоемка именно, защото в корените си крие тайната на внимателното наблюдение на природата. Уъркшопът по Темари ще се проведе на 29 септември от 10:00 ч. и 14:00 ч.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 пък може да откриете тук:http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf


За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и девета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.


Comments

comments