Мостът –поставяне на татууол фолиото от автора в офиса на Българо-американска комисияза образователен обмен „Фулбрайт“, 2016 г.

На 8 януари от 18:00 в галерия „Академия“ ще се проведе изложба на 
проф. д-р Боян Добрев

Изложбата на проф. д-р Боян Добрев, по повод 60-ата му годишнина, представя произведения, създадени в периода 1986 – 2018 г. Зрителят ще може да проследи творческата еволюция на автора, от средата на 80-те до днес, и неговата любов към новите материали и технологии, както и проявите му в областта на инсталацията, интерактивната мултимедия, графичния дизайн, кавалентните му творби и др.

Началото е в областта на класическите стенописни произведения. Стенописът „Възраждане“ (1986 г.) пролучава наградата на СБХ за стенописно произведение на годината. Първата холограма като изкуство в България – част от проект за холографско пано „Разум и материя“ през 1987 г. печели първа награда на конкурса за естетизация на София (днес част от постоянната експозиция на Националния политехнически музей). Инсталацията „История“ (1997 г.) в рамките „Ars ex Natio, Стар град – Пловдив е реализирана от рентгенови снимки, Дигиталният стенопис „Месо“ в галерия „Ата рай“ през същата 1997 г. е технологично осъществен от автора в Университета на Кастилия и Ла Манча, Испания.

Боян Дорев – насложена прожекция

През 1999 г. Боян Добрев стартира свободно избираемата дисциплина „Мултимедия“ отворена към всички специалности в НХА.
Следват множество мултимедийни произведения, както като изкуство, така и образователни. Сред тях сайта „Виртуална България“, 2009 г. (съвместно с издателска къща „Труд“ и Министерството на образованието и науката на Република България).
Дигиталните стенописи „Колелата на времето“ във фоайето на Централна гара, София, 2015 г., и „Мостът“ в офиса на Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“, 2016 г., бележат нови технологични хоризонти пред публичното изкуство. Първият е реализиран във Франция, като е печат върху фолио на фирмата Барисол и лед осветление, а вторият с фолио на италианската фирма Татууол. Най-новите творби на Боян „100 000 съкровища“ и „Островът“ са материализирани в техника лентикулярен печат през 2018 г.

„100 000 съкровища“ – лентикулярен печат, 2018 г.

Зрителите ще могат да видят в детайли проекта за мозайка на пресечката на бул. „Витоша“ с ул. „П. Парчевич“ – „Зелено сърце“, чието изпълнение предстои през 2019 г., както и можество други проекти и реализации на автора. Посетителите ще се срещнат както със съвременни художествени произведения в публичното пространство, така и с много, непознати за тях стенописи, посветени на българската история. Боян Добрев успява да съчетае в себе си, класическото с новото – дигиталното, по един уникален за България начин.

„Колелата на времето“, откриване на паното в още незавършената реконструкция на Централна гара, януари 2016 г.


Професор Симеон Съйнов представя пред студенти от НХА детайл от „Пирамида“ –втората холографска реализаицня на Боян Добрев, 1988 г.

Comments

comments