Снимка: Reuters/China Daily

 

Пандите са безспорно очарователни, но ще изтриете ли устата си със салфетки, направени от техните изпражнения? Производител на хартия в Китай залага на това и даже мисли, че ще плащате допълнително за тази привилегия.

Jianwei Fengsheng, базирана в югозападната провинция Сичуан събира отпадъци от панди от близкия консервационен център и ги използва за направата на тоалетна хартия, съобщава китайският вестник „Ченгду Бизнес“. Въпросната тоалетна хартия се продава за 10-20 пъти повече от цената на стандартния сорт.

По-високата цена е необходима, за да се компенсира цената на 60-те процедури за стерилизация, включително и почистване и пара. Те са предназначени да гарантират, че продуктите отговарят на хигиенните стандарти по света. Джоу очаква хартията да добие популярност, сред потребителите, които защитават околната среда.

Превръщането на изпражненията в хартия помага за намаляването на замърсяването на околната среда, тъй като Китайският център за опазване и изследване на гигантски панди, би изхвърлил изпражненията или би ги използвал за тор, според Хуан Ян, директор  на центъра за „Изследвания и управление на животните“. Според Хуан една панда консумира 12-15 кг бамбук на ден, което се превръща в 10 кг фекалии, известни като „qingtuan“ заради зеления си цвят и кръгла форма („qing“ означава зелен, „туан“ кръгла купчина).

Ключът на тази хартия е бамбуковото влакно, което без помощта на панди ще бъде трудно за обработване. Компанията ще трябва да събере пресен бамбук и да чака захарта да се разгради. Вместо това тя може да позволи на храносмилателната система на животното да направи трудната част. След като се абсорбира захарта, отнема около четири часа за пандата да отдели влакното, според председателят Янг Чаолин.

 

Comments

comments