11 декември (вторник);
Начало – 19:30 | Продължителност – 55 мин.
Място: Галерия Етюд

„Интервюта с душата“ / “INTERVIEWS WITH THE SOUL“ е авторско представление-провокация в сферата на личното и взаимоотношенията тяло-душа.

Представлението поставя началото на цикъла „Драматизирайки интимността“, в което Юлиана Сайска събира опита си на артист и на психодрама терапевт и професионално изследва чувствата на вътрешната сцена на човека. 
“Плът моя, родена, изхранена, израснала с мен, любима моя. 
Изтрай, та да се разкъса тягостната и за двете ни общност.“ 
Сценичните картини заимстват реалността на съня. Символите и образите допълват чувството за непреживяното познато. “Нима, когато спя, аз не съм аз?” Сцената се отваря за публиката, която е поканена да бъде част от действието. 
По текстове на Годфроа „Микрокосмос“ , из „ Изповеди“ на Св. Августин, из „Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас, из „Дух и Любов“ Симон Вейл. 

Ю. Сайска: „Представлението е акт на споделяне на непоносимото, свързано с кризите в близостта. Драматизирането на реалностите, свързани със способността ни да обичаме, носят облекчаване на психичната болка.“

Леда Христова – Паташева: „Това представление чрез своите най-съкровени изповеди търси и рови надълбоко във всички пластове в човешката ни същност, възвисявайки я от катарзис към душевен екстаз. То е продължение на недоизказани изречения, отговор на незададени въпроси, изтанцувано неподражаемо от Юлияна, която е и тишината, и причината за шума на вятъра, и вкуса на сълзата.
Радвам се, че съм част от преживяното. 

Елица Алексиева: „Интервюта с душата“ е представление, което лекува, отключва съкровени теми и въпроси към нас самите, изконни. Истинското свързване с другите , минава през свързването със себе си. В интимността на случващото се, текстът, „сънуването“, „отесняването“ в привидното ограничение на физическата реалност, разцеплението и страхът да допуснем другите, като далечен, пречистващ звук постепенно навлиза умиротворението.

Представлението е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на Културата и в партньорство с Галерия ЕТЮД.
Снимките са направени от Ани Колиер.

 

Comments

comments