За осем години Пийт Соуза работи като главен фотограф в Белия дом и прави едни от най-запомнящите се снимки на президента. Фотографът разказва историите, които се карият зад най-известните снимки и разказва за най-запомнящите се моменти пред Роб Хастингс, журналист от Inews.

Пийт Соуза първо се запознава с Барак Обама през 2005 г., след като Чикаго Трибюн му възлага да „покрие“ новоизбрания сенатор на Илинойс. Соуза имал дългогодишен опит като фотожурналист във вестник, работещ в Косово и Афганистан и вече е служил в Белия дом по време на Роналд Рейгън. След като спечели доверието и уважението на Обама след работата си в Трибюн, той е призован да стане главен официален фотограф на новоизбрания президент след победата на Обама през ноември 2008 г.

Между 2009 и 2017 година Соуза прави почти два милиона снимки на президента Обама, който казва в предговора към новата книга на фотографа: „В течение на осем години в Белия дом вероятно съм прекарал повече време с Пийт Соуза, отколкото с някой друг от семейството ми. Обама добавя: „Той стана приятел, довереник и брат.“

20 януари 2009 г.: Първата дама Мишел Обама в товарен асансьор с президентско яке на раменете си, насочвайки се към встъпването в длъжност на президента (снимка: Пийт Соуза).

 

Работата беше изключително взискателна. „Беше нон-стоп“, казва той. „Правите това всеки ден и дори и да не сте в Белия дом или в Овалния кабинет, трябва да обръщате внимание на всичко, което се случва. Имах Blackberry на колана си, че в продължение на осем години никога не се двжиех без него.“

Той видя личната страна на Обама в най-високите и най-ниските страни и документира срещите с Ангела Меркел и Владимир Путин, Дейвид Камерън и кралицата – получи изключителен достъп, който понякога разгневяваше съперниците в света на фотографията и пресата.

8 юни 2015 г.: Президентът Обама слуша Ангела Меркел на срещата на Г-7 в Кюн, Германия (Снимка: Пийт Соуза).

 

22 април 2016 г.: Принц Джордж се среща с Дфьпь с баща си принц Уилям в двореца Кенсингтън (снимка: Пийт Соуза)л

 

Някои от снимките му показват „някои наистина тревожни моменти и напрегнати срещи“ по време на финансовата криза, които по-късно бяха използвани в атакуващи реклами срещу Обама от републиканските опоненти, и казва, че екипът на Белия дом е запазил автентичността на снимките.

21 януари 2009 г.: Президентът Обама се връща в частната резиденция на Белия дом в 2 часа след встъпителната реч.

Пийт Соуза и Барак Обама.

Най-трудната снимка, която трябваше да направя беше по време на най-лошия ден на Обама – 14 декември 2012 г.: Няколко часа след като телевизионните канали започнаха да докладват за стрелба в началното училище“ Санди Хук „в Нютаун, Кънектикът, съветникът на Обама за вътрешната сигурност трябваше да каже на президента колко от жертвите бяха деца.

Суза: „Обама заяви публично, че най-лошият му ден в кабинета е денят на стрелбата на Санди Хук. Тъжно е да се каже, че имахме няколко масови изстрела по време на неговото президентство, но мисля, че това, което е различно тук е, че 20 от хората, които бяха убити в този ден, бяха първи клас, на шест или седем години. – Тук Джон Бренан разказва на президента за 20-те деца, които са били убити, и за шестма възрастни – моментът, когато той получава новините. Това беше най-трудната снимка за мен. Можете да видите от езика на тялото му, че беше много уязвим момент“.

 

Любимият ми момент

За първите три месеца на 2010 г. усилията за реформиране на американската система за здравеопазване станаха „външен фокус“ на администрацията на Обама, според Соуза. Приемането на Закона за достъпни грижи, наречено Obamacare, на 21 март ще бъде най-гордият момент от неговото президентство. Но в средата на законодателната битка, получавайки достатъчно гласове, за да подкрепи законопроекта в Конгреса, Вашингтон беше покрит със сняг, давайки шанс за едно семейно забавление.

Соуза: „Това беше най-голямата снежна буря, която имахме в столицата, откакто започнах да живея тук. През нощта спях в кабинета си, защото знаех, че няма да мога да се върна в Белия дом сутринта – и подозирах, че на следващия ден, който е събота, момичетата му може да излязат някъде. Саша и Малия все още бяха достатъчно млади. Това беше просто една игрива сцена. Обикновено не виждате президента на Съединените щати да играе в снега така, затова бих казал, че това е може би любимият ми момент. Момичетата бяха седем и десет, когато беше избран, все още доста млад. През първите пет или шест години той щеше да свърши много неща с тях. Но, разбира се, децата стават тийнейджъри и искат да се разхождат с приятелите си повече.

 

Най-историческата снимка

Най-историческата снимка от времето ми в Белия дом е „Нападението на Осама бин Ладен – 1 май 2011 г.: 210-ия кадър, който Соуза прави в деня, в който беше изпратен строго секретен отряд на американските военновъздушни сили, за да убие Осама бин Ладен в пакистанския град Аботабад, стана известно като „“the Situation Room photograph”. Снимката е направена в 4,05 ч., когато президентът и екипът му за национална сигурност гледат видео от мисията. Когато се напълни в стаята в Белия дом, Соуза се заклещва в задната част на стаята. Няколко минути след като прави снимката, те получават съобщението „Джеронимо, KIA“, което показва, че най-издирваният човек в света е мъртъв.

Соуза: „Преди няколко дни знаех, че нещо се случва, но не знаех подробностите. Просто знаех, че неделя 1 май щеше да бъде денят на тази мисия. След като отидох на първата от поредицата срещи този ден, тогава разбрах подробностите и знаех, че ще бъде много исторически ден. Това беше човек, когото страната ни се опитваше да проследява от 11 септември, в продължение на десет години. „Много внимание се отделя на тази една снимка, направена в малка конферентна зала, когато всички наблюдават нападението. Направих 100 снимки през тези 40 минути – и общо 1002 снимки през целия ден“.

Това, което правеше тази емблематична снимка е, че в тази стая бяха най-добрите хора от националната сигурност, които са най-могъщите хора в нашето федерално правителство – президентът, вицепрезидентът, началникът на щабовете, министърът на отбраната, министърът на отбраната и така нататък. „Те дадоха зелена светлина за тази мисия и сега всичко, което могат да направят, е просто да го гледат и чакат. Те са безпомощни и мисля, че затова виждате това напрежение и тревожност на лицата им, защото те не могат да повлияят на това, което се случва – което за тях трябва да бъде някак нереално преживяване. Това зависеше от тези 20 до 25 момчета, които са на земята, за да изпълнят тази мисия. – През този ден имаше много напрегнати срещи, но това беше необичайно, тъй като не се случваше много да се говори, просто се гледаше много. Понякога адмирал МакРайвън, който беше в Афганистан и беше поставил мисията, казваше нещо над аудиото, но в повечето случаи беше на 40- минутно мълчание.

 

 

Най-подценената ми снимка

Баща, президент – 29 декември 2009 г.: На Коледа 2009 г. нигерийският инженер Умар Фарук Абдулмуталаб се опита да взриви полет от Амстердам в Детройт с помощта на пластмасов взрив, зашит в бельото му. Четири дни по-късно, Обама, на почивка на хавайския остров Кайлуа, държи дъщеря си Малия близо, докато чака Дени Макдонуу да го свърже с екипа си по националната сигурност за актуализация.

Соуза: „Докато бях в Белия дом, хората ме питаха кое е любимото ми изображение. Но е трудно да дам отговор – това е като, ако имате пет деца и ви питат кое е любимото ви.  Така минах през тези осем години, всеки ден се опитвах да направя нов фаворит. Това обаче е една от снимките, които мисля, че е най-пренебрегната. Виждате, че два свята се сблъскват, където и двамата са семейни хора и скоро ще се доберат до конферентен разговор с екипа си по националната сигурност. Помислих си, че като част от разказа можете да направите и двете неща: може да сте татко и да бъдете президент на Съединените щати – и че няма значение какво носите, винаги сте на повикване и ти винаги сте президент.“

 

 

Comments

comments