Айнщайн разкрива теорията си за щастлив живот в две бележки, които бяха продадени на търг Йерусалим за 1.56 млн. долара, предава ВВС.

Въпросните бележки, Анщайн дава на куриер в Токио през 1922 г. вместо бакшиш. Малко преди това той разбра, че е спечелил Нобелова награда и казва на пощальона, че ако имал късмет, бележките щели да се превърнат в ценност.

В тях Анщайн пише, че постигането на дълго мечтана цел не гарантира непременно щастие. Роденият в Германия физик спечели Нобелова награда за физика и бил на обиколка в Япония, за да изнесе серия от лекции.

Когато пощальонът пристигнал в стаята му, за да му донесе пратка, той нямал никакви пари, за да му плати. Вместо това дал на куриера подписано писмо, използвайки лист и химикал от Imperial Hotel Tokyo. Анщайн написал на немски следното изречение: „Спокоен и смирен живот ще донесе повече щастие от преследването на успех и постоянното безпокойство, което върви с това“.

Втора бележка, написана по същото време, гласи: „Щом има желание, има и начин“. Тя беше продадена за 240 000 долара по време на търга, организиран от аукционна къща Winner’s. Печелившите наддавания надвишиха значително очакваната цена от аукционната къща, съобщиха нейни представители.

Купувачът на една от бележките бил европеец, който пожелал да остане анонимен. Смята се, че продавачът е племенникът на пощальона.

Comments

comments