Владимир Путин не е майстор на шахмат. Той е комарджия, който е поел големи рискове през последните години. И докато подкомисията на изборите в САЩ от 2016 г. беше грандиозен геополитически обир, изтеглен от бюджета, американците имат ключово неразбирателство с Русия и мъжа, който дърпа конците.

Джулия Йоф, писател в The atlantic, разказва за това как Кремъл, въпреки ограниченията си, прави един от най-големите актове на политическа саботаж в съвременната история. Тя описва доколко един вдъхновен Путин е готов да влезе през 2018 г. и през 2020 г., за да получи това, което иска.

По същия начин, по който руснаците надценяват Америка, виждайки я като всемогъщ оркестър на глобалното политическо развитие, Йоф обявява, че американците представят собствените си страхове върху Русия, страна, която е парадокс на хитрост, сила и дълбока слабост – непоклатимо стабилна , но по някакъв начин винаги потъвайки на ръба на колапса. Йоф пише, че подривът на изборите е по-скоро резултат от стратегически блясък, отколкото от тактическа гъвкавост – желание да експериментирате, да разрушавате и да поемате големи рискове.

По ирония на съдбата, той успя, отчасти защото администрацията на Обама първоначално видя усилията като аматьорски и несигурни. Тъй като един високопоставен бизнесмен с връзки с Кремъл характеризира усилията на Русия да разруши американската политика: „Казвате ми, че всичко в Русия работи толкова зле, колкото и нашите хакери? Rosneft не работи добре. Нашата здравна система не работи добре. Нашата образователна система не работи добре. И тук, изведнъж са нашите хакери и те са невероятни? И така, една фалшификация, няколко групи хакери и капчица от добре изтекъл теч са всичко, което да направи хаос в американската политика“, пише авторката.

Джулия показва как стратегическата непредпазливост на САЩ през последното десетилетие неизбежно принуждава Путин да се изправи срещу все по-голяма враждебност. Може би най-вече, някои от „авариите“ в Америка подтикват Путин да поеме по-агресивна позиция към Америка и да се заеме с по-враждебни мерки срещу страната. По-специално американското убийство на Муамар Кадафи в Либия – видеото, на което Путин е гледал маниакално, го кара  да повярва, че трябва активно да развива своята национална подкрепа от страна на народа, особено със своята страна в икономически спад и да наруши американската политика, за да не бъде следващият диктатор, който да бъде свален от американската намеса.

С шестгодишния мандат на Путин, през 2024 г. всички в Москва знаят, че царуването му в крайна сметка ще приключи. Но никой не знае какво ще се случи на следващия ден. „По ирония на съдбата, Путин е поставил основите за точно този хаотичен колапс, в който е прекарал политическия си живот, опитвайки се да избегне, какъв срив е дал началото на неговото управление. Той се е превърнал в заложник на система, която е изградил със собствените си ръце. „Докато следващият основен цикъл на изборите в Америка се приближава, какъв ще бъде следващият ход на Путин? И докъде може да бъде готов да отиде, за да запази контрола?„, пише Джулия Йоф.

 

 

Comments

comments