Началната страница на вашия вестник обикновено ви разказва най-голямата новина от деня по-рано. Днес в Китай всички първи страници имат само една история, за да кажат: Всемогъщият лидер Си Дзимпин беше отново избран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия.

Новата новина е, че нито един от петте нови членове на Постоянния комитет на Политбюро, най-важният орган за вземане на решения на нациите, не е достатъчно млад, за да бъде следващият лидер на Китай.
Вчера Си обяви седемте имена на членовете и смята, че е имал най-голямата дума за това кой е избран. Той би могъл да гарантира, че поне един е на възраст под 60 години – подсказва за неговия възможен приемник, но съществено реши да не го прави. Всички членове ще са навършили 68 години, традиционната възраст, по която да се пенсионират, до 2027 г., края на следващия петгодишен мандат. Това подхранва повече спекулации, че Си може да се разпадне с конвенция, като остава партиен ръководител след 2022 г., когато приключва вторият му мандат. Конституцията на народа го възпира от трети мандат като президент, но партийният ръководител има по-силната роля.

Разбира се, китайските държавно контролирани вестници няма да изяснят този въпрос на читателите си. Всъщност без значение коя китайска първа страница сте чели, съдържанието е точно същото. И в по-голямата си част също се показва в същия формат:

Сред документите са „Народният ежедневник“, „Народното освобождение“ (официален за китайската армия) и Пекинският вестник (официалният вестник на правителството на Пекин). Всичките им страници имат огромни червени заглавия в най-лявата колона за избирането на Си като шеф на партията, заедно с портрета на му в средата, списък на хората в по-широкия нов лидерски екип в дясната колона и снимка от седемте членове на комисията, които стоят един до друг на дъното. Повечето от вестниците изпълниха пространството до масите им с новината, че американският президент Доналд Тръмп призова Си да го поздрави за преизбирането му.
Всички китайски медии по същество са собственост на държавата.

„Дневниците“ се считат за публикации от първо и второ ниво, тъй като те се управляват от държавата и местните власти. Третото ниво е по-малко фокусирани в политиката статии, често в името на „Метрополис Дейлид“, които са съкратени от контролирани от местните власти медийни групи. Някои от тези метрографии избраха различни формати и снимки на първите страници, но основните статии за разкриването на новото китайско ръководство все още са едни и същи, предоставени от официалната новинарска служба „Синхуа“.

За дългогодишните наблюдатели в Китай, по-изненадващият елемент е контрастът между първите страници днес и тези през 2007 г. след последните „средни“ избори на партията (конгресът между първия и втория мандат на настоящия генерален секретар). Преди десет години, когато тогавашният президент Ху Джинтао беше преизбран за началник на партията, в ежедневната страница на Народния народ се появиха заглавни страници, почти еднакви на размери, на Ху и осемте му колеги, сред които и Си, който тогава беше вицепрезидент. За разлика от тогава, днешните първите страници показват само един хечбек – един голям- на Си.

 

Qz.com

Comments

comments