Историческите връзки между климатичните и политическите въстания са добре документирани.

Сушата във Франция през 1788 г. доведе до широко разпространение на реколтата и покачващите се цени на хранителните продукти, които историците смятат, че са запалили френската революция през следващата година. Съвсем наскоро, четири години суша в Сирия между 2006 и 2010 г. доведе до масова безработица, допринасяйки за гражданската война, която се разраства и до днес.

Провокативен нов доклад показва, че сушата създава и най-известната престъпна организация в света.

Мафията за пръв път се появи в Сицилия през 1860 г., като се възползва от слабото регионално правителство на острова и от разстоянието си от Рим, за да изпълни местни действия за защита. Десетилетия наред организацията се състоеше от незабележими престъпници, концентрирани около Палермо, провинциалната столица. Това се променя драматично през 1893 г.- годината на тежка суша в региона, според изследване от икономист на MIT Daron Acemoglu и колегите му Giacomo De Luca от Университета в Йорк и Джузепе Де Фео Strathclyde Business School.

Изследването, публикувано като работен документ от Националното бюро за икономически изследвания (което означава, че все още не е разгледано от други учени), твърди, че сицилианските селяни вече са уязвими преди сушата. Повечето от тях наемат малки парцели земя или работят като общи работници, оставяйки се милостта на елитите, които контролират голяма част от земеделските земи в Сицилия. Сушата, която последва лоша реколта година по-рано, намали половината от житните култури на острова и подобно осакатява производството на зехтин, вино и ечемик. В някои райони селскостопанското производство през 1983 г. е било с 65% по-ниско, отколкото през последните години, според доклада.

Сушата и произтичащата от това безработица помогнаха за задвижването на социалистическото движение Фасичи социалиа де ла лаватори, което започна в градовете, но се разпространи в цялата страна, тъй като селяните се сблъскаха с икономически затруднения. (Името на Фаси има същия произход като „фашистка“ – и двете произлизат от италианската дума за „пакет“ – но това не е свързано с по-късното политическо движение.) Движението на Фаши скоро се разрасна до стотици хиляди, организирано от 177 главатари в Сицилия и се мобилизира за протест срещу управляващата класа, изисквайки по-високи заплати, по-дългосрочни договори за наемане на земя и преместване на данъчната тежест.

Земеделските производители поискаха от италианското правителство да изпрати войски за разпускане на Фаси, но левият италиански премиер Джовани Гиолити съчувстваше на селяните. Така че елитът се обърна другаде за защита: мафията. През 1893 г. събиранията на Фаши са били насилствено прекъснати от подбудители на мафията, които често предизвикват по-големи неразположения (които по-късно ще бъдат потушени от военните).

Няколко типични инцидента:

В град Леркара, голям град в провинция Палермо с богати серни мини, на 25 декември 1893 г. и в Гибелина в провинция Трапани на 2 януари 1894 г., протестите срещу местните администратори и данъците са били насилствено потиснати от селските охранители. И в двата случая въоръжени охранители, скрити в камбанарията с изглед към централния площад, застрелват тълпата, а последвалата намеса на армията увеличава смъртността.

Подобни събития бяха отчетени и в Белмонте Мецагно, където бяха убити двама селяни, а няколко бяха ранени.

Изследователите описват разпространението на мафията над 357 общини в Сицилия, като използват докладите на правителството и полицията от 1885 г. и 1900 г. и установяват, че тя е свързана с регионите, които са най-силно засегнати от сушата и последвалото издигане на Фаши. Изследването използва скала от 0 (ниска) до 3 (висока) за измерване на мафиотската дейност в градовете и селата в Сицилия и установява, че присъствието на Фаши в една община е свързано с увеличение на мафията от 1,5 пункта.

След месеци насилие и безредици фашистите са обявени за незаконни от нов премиер през 1894 г., а тежките мерки довеждат до масови арести и съкращения, които в крайна сметка слагат край на движението.

Като използват мафията за частна милиция, собствениците на земя постигат целта си да запазят статута си, но последицата е вдъхновена и много разширена престъпна дейност в Сицилия.

Това довежда до отслабени местни правителства, които имат сериозни, дългосрочни отрицателни последици за икономиката на Сицилия и ефективността на институциите на острова, установяват изследователите. Например, в регионите, където присъствието на мафията се е увеличило от 1 до 2 на индекса от 1885 до 1900 г., грамотността е паднала около 10% през 1921 г., а завършването на гимназията – с 33% до 1961 г. Изследователите също така установяват, че нарастването на мафията е свързано с увеличаване на детската смъртност и намаляване на разходите за обществена инфраструктура като доставка на вода. Слабите държави не са в състояние да осигурят обществени блага, пишат авторите, и „един от многото фактори, възпрепятстващи развитието на капацитета на местните власти, е въздействието на различни престъпни организации. Никой не е толкова известен като сицилианската мафия“.

 

Comments

comments