Абсолвентите на проф. Румен Рачев се завърнаха с 4 награди от международния студентски фестивал FIST в Белград, Сърбия. „Кино-театър „Българан“ получи 2 награди за най-добър спектакъл – от професионалното и от детското жури на фестивала, другите индивидуални отличия отидоха при Иван-Александър Дойчев и Недялка Раева за ролята на Вълка и при Недялка Раева и Алек Чурчич за ролята на Ламята.

В момента класът на проф. Румен Рачев се намира на четиридневно турне в Кюстендил, със същия спектакъл. „Кино-театър „Българан“ ще бъде представен и по време на честването на Международния ден на театъра в НАТФИЗ на 28 март, с вероятното присъствие на президента на Република България Румен Радев.

Журито се състоеше от театрални експерти:
Дариян Михайлович – театрален режисьор и преподавател във Факултета за Драматично изкуство
Милена Деполо – драматург в детския театър Боско Буха
Зорана Милосакович – актриса в куклен театър „Пинокио“
Детското жури се състоеше от 10 деца, които са преминали обучение в едногодишно работно ателие „Малки театрални експерти“, организирано от Assitej Serbia.

Мнение на журито за представлението: „Това представление чрез семплия си формат успява да представи много: разказва ни български народни приказки използвайки различни техники на кукления театър, като включва и кратки филми за историята на киното. Решението прожекционистът да бъде разказвач на историята е смешно и същевременно умно решение, защото историята на развитието на езика на киното съвпада с историята на развитието на различни техники в кукления театър. Още едно качество на представлението – стилът не е за сметка на съдържанието. Героят и куклата вълк са пример за всеки необходим елемент в кукления театър: от дизайн, който е харесван от публиката до забавна актьорско музикална експресия.“

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Comments

comments