Едва ли някой би могъл да опише образа и работата на Кокимото по-добре от самия него. Обичан и почитан от едни, отричан и хулен от други, той винаги е бил символ на времето, в което живее.

Противоречивата му същност смущава, но същевременно с това амбицира и всички позитиви и негативи вследствие на неговата дейност, не са в състояние да променят въздействието му върху околните. Силно и категорично, ясно или завоалирано, лековато и неуместно, сериозно или не, в своето изкуство Кокимото черпи вдъхновение от световната потребителска култура, като централна роля в нея играе въображаемият му образ.
Трагикомично същество между котка и човек, изглеждащо като анти герой от комиксите… Ексцентричната оригиналност на тази антропоморфизирана котка представлява алтер егото на художника.

Кокимото се изправя пред всички със своя провокативен образ, за да им позволи да го приемат или отхвърлят, оставяйки въображението ви свободно, а резултатът е един мрачен, захаросан кошмар, свят на сънища, докоснат от глупост и слава.
Кокимото е естественото продължение на Калоян Илиев и не го изключва, а допълва. Обобщаващо име и характерен образ на артист, който оставя след себе си творчество, което предизвиква всички определения и отбягва всякакви квалификации. Нещо повече, чрез него цели да се освободи от тесногръдието, лицемерието, заблудите и комплексите, толкова характерни за днешното общество. Именно там се прокарват противоречиви мнения и всички онези определения, които използваме за да опишем истинските, велики и вълнуващи неща, които не виждаме в типичните общоприети образи. На границата с кича и култа към идоли, Кокимото поставя себе си под съмнение, а посредством мултиплицирания си типаж, разобличава собствената си личност.

Чрез посланието и драматизма на въплътената идея, създаденият от него образ се превръща в стил, заличаващ различията между мъж и жена, човек и животно, религия и идентичност. И щом се докосне до него, човек се изгубва в ироничния, критико – реалистичен и непрактичен свят на Кокимото, за да намери себе си.
Калоян Илиев за Кокимото

Можете да видите новия проект на Кокимото на 4 декември от 19 часа в Gifted Sofia.

Comments

comments