Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева ще открият днес форум за Западните Балкани.

Лидерите на седем държави ще участват във форум, чиято цел е да постави началото на обща инициатива в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Конференцията ще се проведе в Националния дворец на културата в столицата.

По покана на премиера Бойко Борисов у нас гостуват президентът на Черна гора Филип Вуканович, косовският президент Хашим Тачи, министър-председателите на Македония Зоран Заев, Албания – Еди Рама и на Сърбия – Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Държавните лидери ще обсъждат възможностите за засилване на европейската интеграция на страните от региона. Друг акцент в разговорите ще бъде и реализацията на общи инфраструктурни проекти.

Сред обсъжданите теми попадат тази за паневропейския транспортен коридор номер 8, който трябва да свързва България, Македония и Албания, както и роумингът между държавите от Западните Балкани. Страната ни вече подписа меморандум за поевтиняване на мобилните комуникации с Македония. Търси се подобно споразумения и със Сърбия.

Comments

comments