Усилията за насърчаване на либералната политика на Балканите ще се върнат крачка назад, ако на Македония не бъде предложена твърда перспектива за членство в НАТО и ЕС догодина, предупредиха лидерите на новоизбраното правителство в страната.

Радмила Шекеринска, заместник министър-председател на Македония и министър на отбраната, заявява пред Guardian: „Следващата година е от решаващо значение. Трябва да покажем, че има развитие – хората не очакват утре всичко да бъде решено – но те очакват напредък, защото сме останали 10 години назад. Това, което се случва, ще създаде вдъхновение или разочарование навсякъде на Балканите.

Тя казва, че шестмесечното правителство, един от малкото социалдемократически успехи в Европа, иска да намери начин да се сложи край на 26-годишния спор с Гърция относно името на Република Македония на международни форуми. Откакто стана независима през 1991 г., страната се нарича международна Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

В един от по-неясните, но емоционални европейски спорове, Гърция блокира Македония за членство в НАТО от 2008 г. насам, като твърди, че използвайки името Македония, Скопие отвлича гръцката история и култура, сочейки изграждането на статуя на Александър Страхотно през 2011 г. и наименуване на летището в Скопие на древногръцки войн.

Гърция също се опасява, че Македония, с население от 2 милиона души, има логистични териториални амбиции над гръцката провинция със същото име.

Никой в ​​Македония няма териториални претенции, буквално никой. Това е смешно „, казва Шекеринска.

Социалдемократическият съюз на Македония представя ново лице на страната в Европа, след като пое властта през юни, след продължителна безизходица, насилствено нахлуване в парламента от екстремни националисти и откровения през 2015 г. за масово подслушване от страна на тайните служби за защита на корумпирани бизнес интереси.

Правителството се е заело с извършването на съдебни промени, осигуряване на по-справедливо финансиране на медиите, поставяне на демократичен контрол върху тайните служби и опити за насърчаване на етническите албанци в СДСМ. Правителството също така прекрати години на каменисти отношения с България, като подписа договор за приятелство и започна да охлажда етническото напрежение.

 

Comments

comments