Маслените бои са тези, при които пигментите се разтварят в различни видове масла: Ленено, маково, слънчогледово, орехово и други. Техниката е най-често приложима в живописта. Използваните бои са толкова гъсти, че се налага разреждането им, в зависимост от това колко дебел искате да е слоят на нанасяне. Разреждането става чрез терпентин, а веднъж готова картината, времето й за съхнене отнема много повече от акрилните или темперните бои, което прави техниката може би най-сложният метод за рисуване, но също и най-скъпия. 

Кратка история на маслените бои
Историците считат, че маслените бои възникват в Афганистан, поради причината, че там са намерени нарисувани маслени обекти върху щитове, използвани за бойни турнири. По времето на Ренесанса, италианските художници и в конкретност Джорджо Васари, отдават заслуга за популяризирането на маслените бои на художниците от Северната част на Европа, като Ян ван Ейк, например. Въпреки това, в своя трактат „На различните изкуства“ (1125), Теофилус дава ясни указания как се борави с маслени бои. Може да се смята, че в този период са използвани за боядисването на скулптури и дърворезби. Но така или иначе, ранната холандска живопис, към която спадат Ван Ейк и Робърт Кампин, е първата, която усвоява маслените бои толкова добре, че те се превръщат в обичайна живописна среда и изследва използването на слоеве и глазури. След това, в даден момент течението се пренася в Италия, където бива усвоено и от тамошните художници.

Някои съвети при рисуване с маслени бои
Най-напред, би било добре да имате натурата пред очите си. Т.е. или снимка на обектът, който искате да рисувате, или да го виждате на живо. Изстискайте на палитрата само цветовете, които присъстват на това, което искате да нарисувате, а също така, имайте подготвена по една четка за всеки основен цвят. Това ще спести време, защото няма да се налага да почиствате постоянно четките. Използвайте медицински ръкавици и рисувайте (по възможност) в проветриво помещение. Маслените бои и разредителите са много вредни за вдишване. Също така, могат да образуват и кожни проблеми, за това ръкавиците са препоръчителни. Ако рисувате в затворено помещение, може да излизате от време на време, за да правите паузи от химикалите. 


Следва най-важният съвет. Опитайте се да нарисувате картината наведнъж. Недейте да отлагате и да си казвате „по малко днес, по малко утре и така…“. Това е грешен метод, първо – веднъж ако сте концентриран в работата, няма нужда да прекъсвате. Второ – поради естеството на маслените бои и бавното им съхнене е по-добре цветовете да се покрият наведнъж, за да може да улягат заедно и да се смесват помежду си. Ако днес нарисувате една част, тя ще изсъхне и когато продължите с рисуването, това ще е очевидно и цветовете няма толкова добре да преливат един в друг. 


Накрая – просто експериментирайте. Достатъчно дълго, така че рисуването с маслени бои да влезе в зоната ви на комфорт. А колкото повече рисувате, също така, толкова по-добри ще ставате. 


Comments

comments