На 5 октомври (петък), от 18.00 ч. Художествена галерия – Русе представя изложба от международния пленер Мостове на изкуствата: КЕРАМИКА. 

Международният керамичен пленер „Мостове на изкуствата: КЕРАМИКА“ е  образователно-творчески проект, чиято цел е, чрез запознаване с културно-историческото наследство на България, да бъдат вдъхновени нови творчески процеси, да се възпита отношение към културата и усет към изкуството, както и да послужи за креативно общуване между артисти от различни краища на света.    
Основната част от събитието се бе през първото полугодие на 2018 г. по време на председателството на България на Съвeта на Европейския съюз. Проведе се в с. Бусинци от 29 май до 12 юни с откриване на следпленерна изложба в Регионалния исторически музей – София. През м. октомври изложбата ще бъде представена в Художествената галерия в гр. Русе, а по-късно в галерии и изложбени пространства в Полша.
Тематично проектът бе свързан с Европейската година на културното наследство.

В пленера взеха участие утвърдени артисти-керамици от Полша, Мексико и България, историци и преподаватели, както и възпитаници на НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив и НГПИ „Свети Лука“ в София.     


Авторите, представени в изложбата са:
Димитър Николаев
Момчил Цветков
 Силвия Чанева
 Румяна Дочева-Савова
 Кшиштоф Розпондек – Вроцлав, Полша
Силвестер Амброжяк – Варшава, Полша
Данаил Николов
Едуардо Абарка – Мексико Сити, Мексико

Comments

comments