Снимка: egyptianstreets

 

Дам Немат Талаат Шафик, известна също като Минуше Шафик e родена в Александрия, Египет. Семейството и напуска режима на генрал Насар през 60-те години на миналия век и заминава за САЩ. Шафик се завръща по-късно в Египет, където завършва училище, след което отново се връща в Америка. Учи в Университета в Масачузетс-Амхърст и Лондонското училище по икономика, преди да получи докторската си степен в Оксфорд.

Немат Шафик е обявена за най-влиятелната арбска жена в света от списание Форбс и не напразно.
Шафит е постоянен секретар на отдел „Международно развитие“ от март 2008 г. до март 2011 г., когато става заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд.

През 2014 година започва работа като заместник-гувернатор на Английската централна банка и става първата жена централен банкер във Великобритания след напускането на Кейт Баркър през 2010. Там тя отговаря за преструктурирането на операциите и баланса на банката, включително за гарантиране на стабилни практики за управление на риска. Д-р Шафик също така ръководи осъществяването на реформи в стерлингилната валутна рамка на банката; работата на банката за изграждане на справедливи, ефикасни и ефективни финансови пазари и преразглежда и укрепва пазарите на банките и банковите сфери, включително пазарно разузнаване и реформа на системата за плащания с висока стойност.

Шафик има близнаци, момче и 12-годишно момиче, заедно с втория си съпруг Рафаел, морски биолог, и е мащеха на две дъщери и син.

Мисля, че правя каквото върши всяка работеща майка, която просто жонглира между работата и майчинството. Мисля, че тази работа е доста подобна на другите работни места, които съм имала по отношение на часовете и натовареността. Аз все още правя повече или по-малко едно и също нещо, което е да се опитвам да се прибера вкъщи за закуска и вечеря и да си взема малко работа у дома вечер“, споделя Немак пред Standart.

След назначението си в Английската централна банка, египетската преса започва да и обръща все повече внимание на Шафик.

Тя е определена като индикация, че египетските икономисти могат да достигнат ниво на гений и опит, което им позволява да управляват най-важните международни финансови институции. „Това е подобно на случая с Мохамед ал-Ериан, който е бил главен изпълнителен директор на PIMCO, американската компания, която управлява активи на стойност над трилиона долара и понастоящем е главният икономически съветник на Алианц“, пише Гамал Заида, египетски журналист.
Зиада твърди, че последното постижение на Шафик подчертава колко е важно да се прибегне до хора като нея, които да помогнат на египетската икономика.Трябва да излезем от изолацията си и да потърсим алтернативи, вместо да повтаряме грешката да назначаваме хора без пълномощия и след това да имаме катастрофални последствия„, пише той.

През февруари, тази година Немак напуска Английската централна банка, като причина за това е предложеното и ново място в Лондонското училище по икономика.
От 1 септември, тази година Шафик ще бъде новият директор на един от най-известните университети в света, замествайки социолога Крейг Калхун, който напуска ЛУИ, за да поеме председателството на Института „Бергруен“.

Минуше Шафик е автор, редактор и съавтор на редица книги, включително перспективи за Близкия изток и северноафриканските икономики.
В момента г-жа Шафик работи в редица съвети, включително Консултативната група за Близкия изток към Международния валутен фонд и Форума за икономически изследвания за арабския свят, Иран и Турция .
Освен това председателствала няколко международни консултативни групи, сред които: Консултативната група за подпомагане на бедните, Програмата за подпомагане на управлението на енергийния сектор, Глобалната програма за водоснабдяване и канализация, Консултативен механизъм за частна инфраструктура и Форума за глобално корпоративно управление .

Comments

comments