Знаете ли, че за кражба на бонбони някои деца ги изпращат в интернат?

В момента над 10 000 деца попадат под ударите на 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви и стават жертви на неадекватни възпитателни мерки. Има деца, които дори за дребни нарушения търпят наказания в изправителни интернати. Там те често остават без психологическа подкрепа, без право на качествено образование, без медицинска помощ. А това са преди всичко деца, които заслужават човешко отношение и подкрепа. Достатъчно е, че животът веднъж ги е наказал с тежко детство и лишения, за да ги наказваме отново.

В неделя, 21 януари, Национална мрежа за децата дава старт на кампанията „За по-човечно детско правосъдие“.

Кампанията цели реформа в системата за детско правосъдие, отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, действащ от 1958 г., закриване на поправителните интернати и въвеждане на по-съвременни и ефективни наказателни мерки за децата извършители. Другата цел на кампанията е създаване на разбиране в обществото, че проблемните деца са деца в риск и най-често постъпките им са вик за помощ, тъй като те са били жертви на насилие, тормоз, неглижиране, живот в крайна бедност и пр. Сегашният закон ги наказва несъразмерно високо, дори по-сурово от възрастните за провинения като бягство от дома, просия или дребни кражби, за които възрастните не носят наказателна отговорност.

Кампанията започва на 21 януари, неделя, от 11.00 ч. в Mall of Sofia (молът на бул. Стамболийски, пред магазина на H&M на партера), където ще бъда организирано нетрадиционно събитие, което ще даде старт на кампанията на „За по-човечно детско правосъдие“.

По време на събитието ще се представи игра, наречена „Не ме съди, човече“ и ще бъде показано видео със социален експеримент, който Национална мрежа за децата организира с участието на родители.

Comments

comments