На 2 април 2018 г. в галерия-книжарница „София Прес“ ще се открие юбилейна изложба, посветена на 80-та годишнина от рождението на художника Панчо Панев (1937-2015).

В продължение на три седмици в залата ще бъдат изложени над 30 произведения на художника, изпълнени с различна техника – графика, акварелна и маслена живопис.
Панчо Панев завършва специалност Графика в Художествената академия в София. Неговите графични картини са образец на майсторство и се отличават с елегантни и изчистени щрихи. След графичния си период художникът се обръща към акварелната техника и се превръща в един от най-добрите български акварелисти.

Цялото творчеството на Панчо Панев е посветено на хармонията между човека и природата. Неговите картини излъчват нежност и топлота, които докосват душата на всеки зрител. Сред тях неизменно присъстват прекрасни сезонни и селски пейзажи, одухотворени женски образи и морски акварели.


Повече за автора
Панчо Панев е роден на 29 май 1937 г. в с. Крепост, община Димитровград, област Хасково. Починал на 10 декември 2015 г. в гр. София.
През 1966 г. завършва Художествена академия – София, специалност графика при проф. Евтим Томов и проф. Веселин Стайков. Творческият му път започва от град Пазарджик заедно с неговите колеги и приятели Димитър Казаков – Нерон и Аспарух Славков. С тях има общи изложби.
През 1972 г. става член на Съюза на българските художници (СБХ). От 1966 г. редовно участва в общите национални художествени изложби в столицата и страната.


Участва в „Международна изложба за солидарност и дружба“ – София, Международно биенале на графиката – 1981 г, Международно триенале на графиката – 1995 г. Участва в групови международни изложби.


Самостоятелни изложби прави в Петербург, Букурещ, Будапеща, София, Димитровград, Хасково, Перник, Пазарджик, Пловдив и др.
Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Питер Людвиг“, Германия и редица галерии в страната и частни галерии в чужбина.


Повече от 20 години е работил в „Пространствено оформление“ към СБХ. Автор е и на нежни и проникновени стихове, част от които са издадени в стихосбирката „Настъпва ден“ през 1999 г.
Носител на наградата „Мечът на Ромфея“ за най-добра изложба на 2009 година.
Удостоен е със званието „почетен гражданин“ на Димитровград. Панчо Панев и брат му Христо Панев, в продължение на над 20 години, изрисуват безвъзмездно стените на общината, училището, читалището, църквата, здравната служба и много други сгради в родното им село Крепост, като го превръщат в своеобразна галерия на открито и туристическа атракция в региона.
Творчеството му е посветено изцяло на хармонията между човека и природата. През последните години от живота си рисува предимно акварели, които се отличават с изключителна нежност, хармония и топлота. Сред тях са прекрасни селски пейзажи, колоритни български мадони, сезонни пейзажи и морски акварели.
През по-голямата част от живота си живее и работи в София.


„Изпъкват графиките на Панчо Панев, писани широко, с елегантен и сигурен рисунък, измерени и изчистени като щрих и форма“.
Кирил Кръстев
сп. Изкуство, бр. 2 1969

„Творбите на Панчо Панев се отличават със силно чувство за поетичност, изящност на линията, лирика и красота.“
Хр. Ковачевски

„Панчо Панев е един лирик в живописта. Нещо от настроението и колорита, от преклонението на Владимир Димитров-Майстора пред гиздавата българка се усеща в женските му портрети, някакъв тайнствен шепот сякаш раздвижва дърветата и тревите в импресивните му пейзажи“.
Таня Кондакова
в. Седмичен труд, бр. 6, 7.02.2002

„Надарен с тънко чувство към красотата на мимолетните природни състояния, към притихналия миг, в който денят се стапя зад селските баири, а нощта едва пристъпя, или към крехката ажурна хубост на вълната, докосваща крайбрежните скали — художникът създава произведения, наситени с тишина, в която нещо става, нещо се заражда или отмира, безшумно и някак достолепно, беззвучно и в целебен унисон с всемирната хармония“.
Елена Попова
в. Култура, брой 39, 24.09.1993

„Картините на Панчо Панев са безкористни и затова красиви. Той притежава изключително графично чувство с една точна и същевременно много свободна ръка.
Творбите му са изпълнени с лиричност и деликатност на внушението, породено от контакта с природата. Панчо Панев е един от най-добрите наши акварелисти.“
Иван Маразов

Одухотворените образи, които Панчо Панев създава, идват сякаш от мечтите, създадени с простота, непринуденост и естественост, те излъчват красота, възвишеност и любов.

Comments

comments