„Житни полета с гарвани“, 1890, Винсент ван Гог

През юли 1890 г. Винсент ван Гог рисува една от най-известните си произведения на изкуството – „Житни полета с гарвани“. Картината е изложена в музея „Ван Гог“ в Амстердам и отдавна е смятана за последната му картина, преди да се самоубие само няколко седмици по-късно.

Въпреки че има много хора, оспорват твърдението, че тази картина е последната произведена от художника, със сигурност е възможно да се разбере защо трагичният край на живота на Ван Гог е толкова тясно свързан с този образ. Много от елементите на картината могат да се тълкуват като индикация за емоционалния смут на ван Гог и в резултат на това тя дава интересен пример как изкуството може да отразява психическото състояние на един художник.

Самата живопис е маслени бои на платно, ярки цветове и изразителни в четките, както е характерно за стила на ван Гог. Платното изобразява златно пшенично поле със застрашителни небеса и гарвани. Пътят разделя полето, водейки до никъде. Това е фантастично мрачна сцена и тази, която визуализира интензивната самота, която ван Гог изпитва и пише в публикуваните си писма.

Ако погледнем първо към небето, зловещата тъмнина над полето може да се тълкува като отражение на предстоящата депресия в живота на Ван Гог. Освен това предсказанието за внезапна буря през потъмнялата синя боя се чете като предсказване на смъртта му. Птиците в картината също действат като ефективно позоваване на емоционалното състояние на Ван Гог. Обикновено в ужасните филми и готическата литература, гарваните често се използват като индикатор за тъмнината или като знак за смърт, който е особено подходящ за тази картина.

Птиците (1963), Алфред Хичкок

Местоположението на пшеничното поле в картината е свързано с покрайнините на Auvers-sur-Oise, Франция, където ван Гог е прекарал последните си месеци. Полето е свързано и с местонахождението на самоубийството на ван Гог, друга причина за предположението, че това всъщност е последната му картина. Смята се, че ван Гог се е застрелял в гърдите на място, подобно на описаното. Знаейки това, е разбираемо защо „Житни полета с гарвани“ е тълкувана като самоубийствена нота, тъй като изглежда, че изобразява точната настройка на смъртта на Ван Гог – разстройството на гарваните може дори да се разглежда като реакция на изстрел.

Тази картина на ван Гог е особено забележителна, защото е отлична демонстрация на това как се използват смисъл и стойност за произведения на изкуството. Ван Гог рисува много житни полета по време на художествената си кариера, като нито едно от тях не е получило толкова внимание, колкото картината, която гледаме днес. Изглежда, че поради трагичните обстоятелства, които го обкръжават, тази картина е развила особен авторитет и ценност, независимо от това, че не е непременно неговата „последна картина“. Ето защо, картината ни кара да зададем въпрос, който може да се приложи към много шедьоври; дали самата картина или художникът зад нея, дава смисъл на произведения на изкуството?

Comments

comments