Град Сантяго, Чили наскоро превърна една от най-натоварените си улици в цветно градско изкуство с проект, наречен Paseo Bandera.

Отворена на 21 декември 2017 г. и проектирана от чилийския визуален художник Дасич Фернандес, цялата настилка е дълга над  един километър.

Временната инсталация на пешеходната алея е хит за местните жители – толкова много, че сега те се надяват да го запазят.

Стойността на Paseo Bandera е 550 000 долара и е финансиран от спонсориране на марки, които в замяна на това инвестират в произведения на изкуството. Комплектовани със зелени площи, както и с велосипедни алеи и пейки, произведенията са боядисани директно върху асфалта.

Бъдещето на проекта обаче е несигурно тъй като съдбата му е в ръцете на Министерството на транспорта. В края на 2018 г. ще бъде взето решение дали да се запази пространството за любителите на изкуството или пешеходната алея да възобнови движението на автомобили и обществен транспорт. Макар да остава неясно, кметът на Сантяго Фелипе Алесандри се застъпва за Paseo Bandera, като заявява в местен вестник: „Ако това беше само за мен, то щеше да остане вечно“.

PASEO BANDERA

View this post on Instagram

#paseobandera #dasicfernandez #estudiovictoria

A post shared by Dasic Fernández (@dasicfernandez) on

View this post on Instagram

Tremendo proyecto de @estudio_victoria

A post shared by blvckimvges (@blvckimvges) on

https://youtu.be/cuIY0GSp7RE

Comments

comments