В Русия политическите протести и изкуството често са неразделни. Членовете на пънк рок групата Pussy Riot бяха арестувани заради критиките си към Путин, докато се изявяваха в московска катедрала.

Укротяването и принудителният труд са сред изпитанията, претърпени от посетителите на лондонска изложба, възпроизвеждащи разпитите, изпитанията и затворническите преживявания, пред които е изправен руският художествен колектив Pussy Riot след протеста им в Москва.

Всеки посетител е с белезници и затворнически номер, на който винаги трябва да отговаря, и е подложен на съдебен процес от социалните медии.

Галерията в Лондон е домакин на произведения на изкуството от групата и други руски активисти в изложба, озаглавена „Art Riot“, която отбелязва 100-годишнината от руската революция.

Политическото изкуство е толкова жизненоважно, колкото и досега в страната, заявява членът на Pussy Riot, Мария Алиокина, цитирана от АФП.

„Политическото изкуство е начин да се промени нещо„, заяви Алиокина, която също беше вкарана в затвора за протеста през 2012 г., предаде АФП.

Такава изложба не би била разрешена в Русия, казва Алиокина, като подчертава творбата на сибирския художник Василий Слонов – купчина книги от времето на Ленин, чиито колчета са изваяни в лицето на автора Фьодор Достоевски.

 

 

Comments

comments