Броят на журналистите, които са арестувани, достигна рекордно високи тази година в резултат на агресивна репресия от страна на държавните органи.

Общо 262 репортери бяха поставени зад решетките, заради работата им през 2017 г., се съобщава в нов доклад на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ).

„Срамно е, че за втора поредна година рекорден брой журналисти са зад решетките“, казва изпълнителният директор на КЗЖ, Джоел Саймън в изявление, цитиран от Ал Джазира.

„Страните, които задържат журналисти за това, което публикуват, нарушават международното право и трябва да бъдат подведени под отговорност“, добави той.

За втора поредна година Турция се очертава като страната с най-голям брой задържани репортери-  73.

Репресиите срещу турската преса са част от по-широка правителствена кампания на президента Реджеп Тайип Ердоган след неуспешния военен преврат през юни 2016 г.

Китай и Египет следват водещата позиция на Турция със съответно 41 и 20 случая.

#FreeAJStaff
Докладът идва, след като репортерът на „Ал Джазира“ Махмуд Хюсеин се подготвя за една година  в египетск затвор.

Хюсеин, египетски гражданин, който работи в  Катар, беше задържан и разпитван от египетските власти, след като пътува до Кайро за почивка. Той е обвинен в “ излъчване на неверни новини с цел разпространяване на хаос“. Ал Джазира отхвърля обвиненията срещу него и настоява за безусловното му освобождаване. Освен Хюсеин, други репортери на „Ал Джазира“  са също на мушка.

Социална медийна кампания с hashtag #FreeAJStaff бе стартирана от базираната в Доха мрежа, за да привлече вниманието върху задържаните журналисти.

През последните няколко години египетските власти арестуваха няколко служители от „Ал Джазира“, които пораждаха безпокойство относно свободата на медиите в страната.

„Опасни времена“
В годишното си преброяване американското неправителствено сдружение с нестопанска цел установи, че близо три четвърти от журналистите са задържани по обвинения срещу държавата, много от които са с обвинения за широки и неясни закони за тероризма.

Според групата за медийни права „Репортери без граници“, Северна Корея има най-ниски нива по отношение на свободата на печата.

Ирак и Сирия пък са най-смъртоносните страни за репортери през 2017 г., разкриват от КЗЖ.

Политическите репортери, които съставляват 87% от лишените от свобода, са изложени на най-голям риск от затвора.

„Очевидно е опасно време да бъдеш журналист, особено в Близкия изток и Азия, където хвърлянето на журналисти зад решетките изглежда като форма на цензура, за които страните плащат политически малки цени“, казва Робърт Махони, заместник-изпълнителен директор на КЗЖ, за Ал Джазира.

Журналистите и медийните наблюдатели смятат, че ограниченията, наложени от държавните глави, не позволяват на репортерите да изпълняват ефективно своята работа. Политическата ситуация в някои страни се е влошила и толерантността към критика е намаляла. Авторитаризмът е във възход и журналистите плащат цената.

Въпреки страха от репресии и сплашване от страна на властите, мнозина все още са решени да продължат да вършат си работата.

 

Comments

comments