В началото на 2015 г., когато една от най-големите аукционни къщи в света Christie’s съобщи, че е инвестирала някъде между $16 млн. и $25 млн., за да придобие технологичният стартъп, наречен Collectrium, платформата беше приветствана като нещо като божествена идея за колекционерите на изкуство.

Collectrium беше изтъкван като начин за това, клиентите да съхраняват и управляват подробна информация за своята колекция от произведения на изкуството в едно виртуално пространство. Същата платформа би им предоставила достъп до база данни с милиони резултати от стотици аукционни къщи по целия свят.

Идеята е, че в съчетание, тези два инструмента биха могли да помогнат на колекционерите да следят колекцията си и да вземат решения за бъдещи придобивания, всички по едно и също време.

Но този сън не се сбъдна. Сега базата данни е отпаднала, основателят и главният изпълнителен директор на Collectrium напуснаха, а Christie’s рязко се отказа от инициативата. Може би най-обезпокоителното в момента е, че аукционната къща също е заклещена да отстоява съдебни дела от конкурент, който твърди, че Collectrium е изградена върху откраднати база данни.

Как се стигна дотук
Проблемите около Collectrium илюстрират още веднъж предизвикателствата, пред които е изправен светът на изкуството, при опитите да се адаптират технологията към невероятно непрозрачния и нестабилен бизнес. Tъй като повечето отрасли са изцяло трансформирани от дигиталната революция, търговията с изкуство все още се стреми да усъвършенства всичко – от наддаване онлайн до управление.

В желанието си да пренесе 300- годишните аукциони в 21 век, Christie’s се поставя в ситуация с платформа, която е надценена и недостатъчна. Процесът на интегриране на Collectrium в Christie’s е скалист. Преди шест месеца главният изпълнителен директор на Collectrium Борис Певзнер, се разделя със стремежа към друго начинание, пише artnet News.

Освен това от началото на годината Christie’s е съкратила приблизително 10 души в отделите за продажби, маркетинг и операции на Collectrium, което се равнява на малко над една трета от персонала, който на свой връх наброява около 25-30 души.

Кражба на данни
В края на 2016 г. Christie’s и Collectrium са били съдени от америакнски аукционни къщи, които твърдят, че данните за създаването на платформата са били откраднати. Този случай сега е в арбитраж във федералния съд в Тексас и трябва да се изправи пред съда в рамките на следващите четири месеца. Christie’s е отказва да коментира съдебния спор, пишат световните медии.

Обвинителите твърдят, че членовете на персонала на Collectrium използват „паяци“ – вид обхождащ или изстъргващ софтуер, който позволява на трета страна да получи цялото съдържание на уебсайт в свръхчовешка скорост, без всъщност да разглежда страниците.

Heritage, компанията, която съди Christie’s и Collectrium,  смятат, че паяците може да са повредили уебсайта им, като са забавили изпълнението му. Технологията може също така да направи сайта по-уязвим за кражба на данни от трети страни, казват от компанията. Освен това, линията за авторски права (© Heritage), която се появява заедно с всеки от нейните резултати от търговете, е премахната, когато данните биват въведени в базата данни Collectrium, твърдят от аукционната къща.

Правната битка продълава
В съдебна декларация миналата година директорът по разработване на проекти на „Collectrium “ Ла Крос заяви, че незабавно е извадил списъците на Heritage от базата данни Collectrium, след като аукционерът от Далас е подал жалба.

Но не само данните за Heritage биват премахнати. Цялата база данни, огромна част от идентичността на Collectrium, е била офлайн и оттогава не е възстановена. Съдебните документи съдържат екранни снимки на съобщение, което информира абонатите, че „Collectrium Market Data“ е „подложено на планирана поддръжка“ и скоро ще се върне. Известието остава в сила за около година. Настоящият уебсайт на Collectrium не споменава база данни като част от услугата за абонати.

В декларацията си Ла Крос също се стреми да дистанцира Collectrium от новия собственик на Christie’s . „Въпреки че компанията е придобита от Christie’s през 2015 г., Collectrium продължава да работи независимо, с офиси и клиенти в Америка, Европа и Азия“, казва той пред artnet News. „Служителите на Collectrium не са наети от Christie’s и Collectrium не насърчава абонатите да изпращат пратки с Christie’s.“

Някои източници предполагат, че Christie’s е решила да придобие Collectrium, с идеята да запази платформата от съперници. (Всъщност Певзнер, който замисли идеята за Collectrium около 2008 г., първоначално го обсъжда със Sotheby’s, според изявление на Christie’s по време на придобиването.) Междувременно други твърдят, че Collectrium е просто още една идея на тогавашния изпълнителен директор на Стивън Мърфи и неговият глад за дигитални инициативи, макар че действителното придобиване бе направено малко след внезапното му напускане в края на 2014 г.

Независимо от мотивацията си от самото начало,  Christie’s поддържа по-малка версия на продукта. Абонатите на Collectrium продължават да бъдат напълно подкрепяни и да имат достъп до платформата. Техните данни „остават поверителни“,и служителите на Christie’s не могат да получат достъп до тях.

В бъдеще, представител на Christie каза, че компанията е по-малко заинтересована от нарастването на потребителската база на Collectrium и ще се съсредоточи в прилагането на технологията си, за увеличаване останалата част от бизнеса.

Comments

comments