Британският уличен художник Питър Префингтън, известен още като Pref, играе с възприятието ни чрез своите многопластови 3D графити. Използвайки набор от съвременни и традиционни шрифтове, той визуализира популярни думи и изрази в своя различен припокриващ се стил. Макар тези типографски стенописи да изглеждат трудни за дешифриране на пръв поглед, това е този уникален стил, който помага да се привлече зрителят.

След като започва своята улична художествена кариера преди повече от 20 години, Pref разкрива пред изданието mymodernmet: „Винаги съм се интересувал от идеята за графити, говорещи на широката общественост.

Всяка от цветните му стенописи кани зрителя да спре и да погледне по-отблизо и да наклони главата си, за да опита да разбере пъзела. Той обяснява: „Аз експериментирах с тази идея за припокриване на думите и виждам колко мога да се побера в пространството на една дума, а след това бавно да я свалям и да опростя тази идея, за да стане по-четлива„.

В една конкретна работа Pref рисува думите „повече“ и „по-малко“ като триизмерна, взаимосвързана дума. В зависимост от вашата гледна точка думите се преместват в другата и незначително заиграват с фразите „повече или по-малко“ и „по-малко е повече“. За фразата „дим и огледала“ думата „дим“ е написана в 3D червено и жълто букви, докато шрифтът за думата „огледала“ се появява като насложена пушечна пара.

Pref наскоро си партнира с колегата си уличен художник Гари Странгер, за да стартира колектив, наречен Типографски кръг. Ако искате да видите тяхната работа лично, първото им групово предаване се показва сега до 3 юни 2018 г. в StolenSpace в Лондон.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

 

Mymodenmet

Comments

comments