Традицията, наречена „фамадихана“ в Мадагаскар, понякога се нарича „танци с мъртвите“, „обръщането на костите“ или „обръщането на тялото“, според Newsweek. Това включва изтръгване на телата на мъртвите, прегъването им в свеж плат и след това танци с обвитите трупове, преди да се върнат останките в гробовете им. Традицията се практикува в централния район на островната нация.

Но премахването на заразените тела от гробовете представлява заплаха. Ако човек умре от пневмонична чума и след това бъде намерен в гробница, която впоследствие е призвана за фамадихана, бактериите все още могат да се предават и да замърсяват този, който се грижи за тялото „, каза Вили Рандриамаротия, началник на персонала в министерството на здравеопазването в Мадагаскар, предава Agence France-Presse (AFP).

Чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis. Най-честата форма на болестта е балонната чума, която засяга лимфните възли. Тези лимфни възли се възпаляват и се наричат ​​“балони“, казва Световната здравна организация. Ако балоният от чума не се лекува, бактериите могат да се разпространят в белите дробове, причинявайки пневмония. Тази форма на болестта може да бъде разпространена във въздуха, казва.

Мадагаскарското правителство е издало правила, според които телата на жертвите на чумата не могат да бъдат погребани в гробове, които могат да бъдат отворени отново. Местните медии обаче съобщават, че няколко случая на такова телосложение са ексхумирани скрито, предаде АФП.

По време на церемония по фамадиаха в общността, разположена близо до столицата на страната, една жена каза пред АФП: „Винаги ще практикувам обръщането на костите на моите предци  независимо от чумата. Чумата е лъжа“.

От август насам в страната има близо 1200 случая на смъртоносната болест, според доклад на Офиса на ООН за хуманитарни въпроси и мадагаскарското правителство.

Comments

comments