Председателят на Федералната комисия по комуникациите в Америка Ажит Пай обяви миналата седмица, че неговата агенция ще отмени правилата на Обама за „неутралността на мрежата“, които управляват основната структура на интернет. Това е ужасна идея. Но американците трябва да започнат да мислят какво да правят в бъдеще, след като Тръмп е изчезне.  За начало, трябва да има по-силни регулации и пазарни проверки, за да се направи интернет много, много по-добър от този в момента.

И така, какво е неутралността на мрежата?

Основната идея е доставчиците на телекомуникационни услуги да третират еднакво всички данни. В съответствие с егалитарната философия на World Wide Web, целта е интернет да стане отворена платформа, където хората могат да общуват свободно, а предприятията се конкурират с качество и цена – а не като се опитват да принудят потребителите по един или друг начин със своята пазарна мощ.

Прекратяването на неутралността на мрежата би позволило да се осигури услуга с по-висока степен на сигурност – където най-евтиният интернет пакет би ви донесъл достъп до Netflix, Google и Facebook и няколко други големи услуги, но ще струва повече. Независими уеб сайтове вероятно ще наводнят нови под-уебсайтове, хоствани от Facebook, където ще имат достъп до по-голяма аудитория, но също така ще бъдат предмет на определена експлоатация в ръцете на платформите.

Освен това, като се има предвид фактът, че телекомуникациите също притежават големи доставчици на съдържание, това също е гарантиран маршрут за онези компании, които да накарат клиентите си да гледат тяхно съдържание. Това означава, че  в бъдеще, без неутралност на мрежата, американците ще трябва да се подложат местен монопол. Толкова за конкуренцията на свободния пазар!

 

Неутралността на мрежата обаче не е толкова силна в регулирането. Всъщност, за всички заслужени рукуси над тази регулаторна реинтеграция, неутралността на мрежата е наистина доста лека. Тя не пречи на монополистичния контрол над цели региони или в това да осигури справедливи условия за общинските широколентови услуги, или да спре монопола на платформата от ефективно приватизиране на цялата световна мрежа, или да спре вертикалната интеграция на телекомуникациите с производителите на съдържание.

 

С малко реформи и постоянно внимание,  американският интернет може да стане поне толкова евтин, бърз и надежден, колкото в Европа или Южна Корея. С малко разходи е възможно доставянето и в най-отдалечените селски общности. Просто трябва да му дадем опита на стария колеж. Просто трябва да се доверят на опита.

 

 

 

commondreams.org

Comments

comments