Списание „Тайм“ обяви своята личност за 2017 година. В случая това не е един човек а цяло движение. Движението #MeToo.

Шест жени са на корицата на списанието: Ашли Джъд, която беше сред първите обвинители на Харви Уайнщайн; Адама Иу и Сюзън Фаулър, които започнаха движения, когато се заговори за сексуален тормоз в техните компании Visa и Uber; Тейлър Суифт, която спечели дело за сексуално посегателство срещу бивш диджей, който докоснал певицата без нейно съгласие; Исабел Паскуал, която поиска псевдоним (историята не споделя много подробности за нея). Наблюдава се и огънатата ръка на шеста жена, представляваща жените, които говореха при условие на анонимност – и още милиони други, които все още се страхуват да признаят.

Съобщавайки новината главният редактор на списанието Едуард Фелсентал заяви, че #MeToo е израз на „най-бързо протичащата социална промяна от десетилетия, започнала с индивидуални прояви на смелост от стотици жени – а и няколко мъже“, решили да разкажат историите си, предава Ройтерс.

Сред другите финалисти в престижната класация бяха президентът на САЩ Доналд Тръмп, китайският му колега Си Цзинпин и звездата на американския футбол Колин Каперник.

По-късно списание „Тайм“ обяви, че Доналд Тръмп е класиран на второ място в класацията „Личност на годината“ за 2017 г., тъй като е привлякъл вниманието на света, както никой друг президент на САЩ досега, предаде ДПА. „Той управлява не само лостовете на изпълнителната власт; със своите необикновени изпълнения той държи в хватката си нацията и света“, пише списанието, като отбелязва, че Тръмп е отблъснал традиционните съюзници на САЩ и е повел война с пресата и своята Републиканска партия.

 

Comments

comments