На 20 декември Apple призна, че е намалила преработвателната мощност на iPhone с по-стари батерии, привидно, за да ги поддържа  за по-дълго време. Докато компанията твърди, че е направила това за интереса на потребителите, тя всъщност никога не им съобщава.

Някои критици отбелязват, че забавянето на телефоните, използващи iOS актуализации, дори и да удължи живота на устройството, вероятно ще убеди клиентите да купят нов, като се има предвид, че Apple излиза с нови модели най-малко веднъж годишно.

Заведени две съдебни дела срещу Apple за тази практика, като се твърди, че нелегалните действия на Apple са довели до ефективно принуждаване на клиентите да получат нови телефони, преди да са им необходими.

Потребителите изглежда вярват, че мотивите на Apple никак не са искрени. В прессъобщението за едно от делата, се казва, че „iOS актуализациите на Apple измамно принуждават собствениците на iPhone да закупят най-новия модел, предлаган от Apple“. В иска се твърди, че действията на Apple нарушават измамнически бизнес закони в Илинойс, Индиана и Северна Каролина.

Вторият иск в Калифорния твърди, че ищците „не са дали съгласието си на подсъдимите [Apple] да забавят iPhone“ и че „никога не им е дадена възможност да се пазарят или да изберат дали предпочитат да имат по-бавни телефони от нормалното“.

От компанията не коментират дали са запознати с делата.

Comments

comments