В допълнение към свидетелствата за атлетизъм от световна класа и севернокорейската „художествена трупа“,  посетителите на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея, ще имат шанса да видят „най-тъмната сграда на земята“.

Проектиран от британския архитект Асиф Хан, палатата на Хюндай в Олимпийския парк е истинска черна дупка с над 9 метра високи стени, покрити с най-тъмният материал, правен някога.

А резултатът е зашеметяваща оптична илюзия.

„От разстояние структурата има вид на прозорец, който гледа в дълбините на космоса. Докато се приближавате, това впечатление расте, за да запълни цялото поле на наблюдение„, казва Асиф Хан в изявление, цитиран от news.artnet. – „Така че, когато влезете в сградата, се чувствате така, сякаш ви поглъща облак тъмнина“.

Тъй като сградата, кръстена Vantablack, абсорбира 99,96 процента от светлината, всяка повърхност изглежда като плоска, безупречна празнота. „Плоските“ стени, покрити с хиляди мигащи светлини, всъщност са параболични фасади, извити навътре от ъглите и тавана. Сградата не изглежда нищо повече от поле на звезди, плаващи във въздуха„, коментира архитектът пред CNN.

Vantablack се превърна в спомен за спор благодарение на британския индийски художник Anish Kapoor, който лицензира изключителната употреба на материалите в произведения на изкуството. Хан започва да работи с Surrey NanoSystems през 2013 г., година преди да обяви изобретението на Vantablack, и е първият човек, който използва архитектурата.

Асиф е първият човек, който използва Surrey NanoSystems в архитектурата.

„Това е началото на революцията на наноматериалите“, каза Хан пред вестник „Изкуството“.

В ярък контраст с черно-черния екстериор на сградата, вътрешността на пространството е ярко бяло. Вдъхновен от новото превозно средство с водородна горивна клетка на Хюндай, Хан създава „водна стая“, която произвежда 25 000 капки вода всяка минута. Течността тече в малки рекички в стаята, събира се локва и след това се източва на всеки няколко минути.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Comments

comments