Продукцията “Възвишение” събра близо 25 000 зрители през уикенда и общо близо 30 000 от премиерата си на 10 ноември, съобщават от Националния филмов център.

Боксофисът е рекорден за български филм в последните 7 години и продължава тенденцията на завръщане на българските зрители към родното кино.

Филмът е създаден по едноименния бестселър на Милен Русков.

Режисьор е Виктор Божинов, известен със сериала „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Продуцент е Иван Дойков („Под прикритие“, “Мисия Лондон“). Сценаристи са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

Във филма се преплитат исторически факти с художествена измислица. Екранизацията на  романа на Милен Русков разказва историята на Арабаконашкия обир от 1872 г. през погледа на двама полу-революционери, полу-разбойници – Гичо и Асенчо. Те са попаднали сякаш случайно сред останалите „юнаци“. В техните роли са младите актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

След обира Димитър Общи, в чийто образ влиза Филип Аврамов, възлага на Гичо и Асенчо да предадат писмо лично на Васил Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, като техният революционен ентусиазъм е изместен от разочарование и огорчение.

Comments

comments